Ακόμη και ο θάνατος κάποιου ασθενή δεν συνεπάγεται απαραιτήτως ότι θα βγει από το νοσοκομείο, έστω και σε φέρετρο. Την ίδια στιγμή που γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν να φροντίσουν ασθενείς 5 φορές περισσότερους από τη συνήθη χωρητικότητα των ΜΕΘ, από την πύλη του νοσοκομείου συχνά καταφθάνουν φορτηγά-ψυγεία. Κατ’ εντολήν των ιατροδικαστικών αρχών ξεφορτώνουν πτώματα προς νεκροψία. Οι σοροί μεταφέρονται απευθείας στα ψυγεία. Με τόσο φόρτο τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει ανάγκη για ακόμη περισσότερα ράφια στη συντήρηση των πτωμάτων, καθώς ακόμη και τα γραφεία τελετών έχουν χάσει τον έλεγχο και, σε πολλές περιπτώσεις δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν αμέσως τους νεκρούς προς ταφή. Η διοίκηση του νοσοκομείου παράγγειλε την εγκατάσταση ενός πρόχειρου αντίσκηνου στην είσοδο, προκειμένου να αποτραπεί η ερασιτεχνική βιντεοσκόπηση από τους περαστικούς.

Την πολεμική κατάσταση η οποία επικρατεί αυτές τις ώρες σε ένα νοσοκομείο του Μπρούκλιν, δηλαδή το χάος και την εν εξελίξει τραγωδία που ζει η Νέα Υόρκη εξαιτίας του κορωνοϊού, αποτυπώνει σε εκτενές άρθρο της μία δημοσιογράφος των New York Times. Παρά την απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες, εκείνη πήρε την άδεια για μια πολύωρη αυτοψία και έγινε, τρόπον τινά, μέλος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι σκηνές που μεταφέρει είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είναι από τα μεγαλύτερα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η διοίκηση έχει ζητήσει ενισχύσεις, ρίχνοντας στη μάχη γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας. Δίπλα στους πνευμονολόγους και τους παθολόγους δουλεύουν ποδολόγοι, καρδιοχειρουργοί, ορθοπεδικοί, ραδιολόγοι –οι πάντες. Το νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα έναν αριθμό άνω των 100 επιπλέον γιατρών και νοσοκόμων. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη εθελοντές και ανταποκρίνονται. Μόλις προσέλθουν, περνούν αμέσως στο στάδιο της εκπαίδευσης για τη χρήση των αναπνευστήρων. Στο νοσοκομείο υπάρχουν σήμερα 98 τέτοιες συσκευές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι φορητοί αναπνευστήρες, οι οποίοι παρελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των νοσοκομείων της ΗΠΑ βάσει του σχεδίου που εφαρμόζει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Ένα από τα σενάρια στα οποία οι εκπαιδευόμενοι ασκούνται με προσομειώσεις, είναι το πώς θα φροντίσουν δύο ασθενείς ταυτόχρονα, κάτι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο. «Το κάνουμε αυτό διότι η εναλλακτική που έχουμε είναι να αφήσουμε κάποιους να πεθάνουν» εξηγεί στη ρεπόρτερ ένας γιατρός, με τον κυνισμό του ειδικού που δεν έχει την πολυτέλεια να κρατήσει τους τύπους ή να εξωραΐσει τη φρίκη.

Ξαφνικά ακούγεται από τα μεγάφωνα μια κατεπείγουσα ανακοίνωση: «Κώδικας μπλε, 6B. Κώδικας μπλε 6Β». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πεθαίνει. Γιατροί και νοσοκόμοι από διάφορες γωνιές τρέχουν. Κάποιος ρωτά «κορωνοΐός;» Αρνητική απάντηση από κάποιον άλλον. Στο δωμάτιο 6Β κάνουν ήδη καρδιακές μαλάξεις στον ασθενή. Ο γιατρός του χορηγεί κάποιο φάρμακο ενδοφλεβίως. Ο παλμός επανέρχεται. Όμως, δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση. Την ίδια στιγμή μια έγκυος μεταφέρεται από τη ΜΕΘ στο χειρουργείο για καισαρική. Θα της πάρουν το παιδί πρόωρα, δύο μήνες πριν από τις ημέρες της. Είναι 30 ετών, πάσχει από τη νόσο του COVID-19 και πρέπει να τη σώσουν. Βρίσκεται σε καταστολή και μηχανική υποστήριξη για την αναπνοή της. Τις προηγούμενες ημέρες οι γιατροί έδιναν στη μητέρα αναβολικές ουσίες για να επιταχύνουν, όσο γίνεται, την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου, για να αντέξει στον πρόωρο τοκετό.

Περιδιαβαίνοντας στους διαδρόμους του νοσοκομείου, η δημοσιογράφος των NY Times βλέπει σχεδόν παντού πρόχειρες χάρτινες επιγραφές με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ». Οποιοσδήποτε εισέρχεται στα δωμάτια αυτά θα πρέπει να φορά τα ειδικά προστατευτικά ρούχα, γάντια, μάσκα κ.λπ. Το προσωπικό του νοσοκομείου, όπου είναι δυνατόν, χειρίζεται τους αναπνευστήρες εξ αποστάσεως, έτσι ώστε να περιορίσουν την άμεση επαφή με τους ασθενείς. Στο πάτωμα μπορεί να δει κανείς ακόμη και σωληνάκια ορών να περνούν κάτω από τις πόρτες και να εκτείνονται στους διαδρόμους. Οι προμήθειες του νοσοκομείου εξαφανίζονται τάχιστα και όλοι προσπαθούν να κάνουν οικονομία. Απολυμαίνουν ό,τι μπορούν και τα χρησιμοποιούν ξανά.

Καθώς στο νοσοκομείο του Μπρούκλιν -όπως και σε κάθε άλλο της Νέας Υόρκης- καταφθάνουν συνεχώς όλων των ειδών ασθενείς, σε πλήθος πολλαπλάσιο από το προβλεπόμενο για τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες περίθαλψης, δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν για σκέψεις. Σε κάποιες από τις κλίνες των ΜΕΘ νοσηλεύονται γιατροί του ίδιου του νοσοκομείου. Με άλλα λόγια, γίνεται πόλεμος.

Οι ασθενείς παραμένουν σε καραντίνα, μακριά από οποιοδήποτε οικείο τους πρόσωπο. Οι οικογένειές τους αγωνιούν, απαιτούν, ικετεύουν, εν πάση περιπτώσει πιέζουν ασφυκτικά για μια επαφή με τους αρρώστους τους. Το προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθεί, μέσω κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών κ.λπ. να καταστήσει δυνατή μια κάποια επικοινωνία. Παρόλ’ αυτά, οι γιατροί λένε ότι «ο κόσμος έξω δεν καταλαβαίνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση όσων νοσηλεύονται και πόσο κακή είναι η πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου, ιδιαίτερα εάν εκδηλωθεί αναπνευστική ανεπάρκεια». Όμως, αυτό που απεύχονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να βρεθούν προ διλήμματος για το ποιον ασθενή θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν στο έλεος του κορωνοϊού. Όταν πια οι δυνατότητες όλων θα έχουν εξαντληθεί από το πλήθος των κρουσμάτων.

Όταν ένας γιατρός χρειάστηκε να λείψει για 1-2 μέρες καθώς εμφάνισε υψηλό πυρετό και ένιωσε εξάντληση, παρόλο που τελικά δεν είχε κορωνοϊό, όταν επέστρεψε στα καθήκοντά του έμεινε κατάπληκτος με αυτό που αντίκρυσε: «Όταν έφυγα υπήρχε συνωστισμός ασθενών απ’ έξω. Τώρα που γύρισα υπάρχει συνωστισμός μέσα στο νοσοκομείο». Ο ίδιος αναλύει το πώς χορηγούν φάρμακα μη αποδεδειγμένης καταλληλότητας. Έχουν βαφτίσει «κοκτέιλ COVID» ένα μίγμα του αντιβιοτικού αζυθρομικίνης με υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο για την ελονοσία το οποίο είχε διαφημίσει ως σωτήριο ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το παρατσούκλι που έχει δώσει στο εν λόγω κοκτέιλ ο γιατρός είναι το «ίσως-μπορεί-μάλλον-ποιος ξέρει» αντίδοτο στον κορωνοϊό. Και παρόλ’ αυτά χορηγείται, στην ουσία με γνώμονα μόνο την ελπίδα ότι θα δουλέψει.

Οι ίδιοι οι γιατροί ξέρουν πολύ καλά ότι το «κοκτέιλ COVID» δεν είναι ακίνδυνο. Ήδη υπήρξε περιστατικό με έναν ασθενή που το έπαιρνε και εμφάνισε οξεία και κρίσιμη για τη ζωή του καρδιακή αρρυθμία. Χρειάστηκε ηλεκτροσόκ για να σωθεί. Φυσικά, κατόπιν αυτών των επιπλοκών, η χορήγηση του κοκτέιλ διακόπηκε. Αλλά μόνο στον συγκεκριμένο ασθενή. «Είμαι βέβαιος ότι το κοινό δεν συνειδητοποιεί πόσο συχνά ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε καλά καλά την επίδραση ενός φαρμάκου» είπε ένας γιατρός στη δημοσιογράφο σχετικά με ουσίες που ήδη χορηγούνται. Και συμπλήρωσε ο ίδιος ότι «κορωνοϊοί υπήρχαν ούτως ή άλλως και όλοι μας μπορεί να αρρωσταίναμε από αυτούς. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για την ίαση. Όμως όταν κάποιος είναι στον αναπνευστήρα, αυτός ο χρόνος και αυτή η υπομονή δεν είναι το ίδιο με κάποιον που έχει κρυολογήσει».

Στο νοσοκομείο του Μπρούκλιν, εκτός από το «φάρμακο του Τραμπ» δίνουν και το Remdesivir. Στην πράξη απλώς πειραματίζονται εν θερμώ, παρατηρώντας τη δράση του φαρμάκου και τις τυχόν παρενέργειες σε αληθινούς ασθενείς. Σε συνθήκες πεδίου μάχης η επιστημονική δεοντολογία έχει παραμεριστεί. Αυτά τα φάρμακα διαθέτουν αυτή τη στιγμή, αυτά χορηγούν. Και ίσως από τις παρενέργειες που θα έχουν σε κάποιους, οι ουσίες να βελτιωθούν και σώσουν πολύ περισσότερους. Είναι τόσο, μα τόσο μακάβρια απλό.

Πηγή: www.nytimes.com

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Χαραμάδες αισιοδοξίας στην Ευρώπη – Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες για τις ΗΠΑ

Κορωνοϊός – Νέα Υόρκη: Θυμίζει εποχές τυφώνα, λέει Ελληνίδα κάτοικος

Κορωνοϊός: «Άργησαν να λάβουν μέτρα» λέει στο protothema.gr Ελληνίδα που ζει στη Νέα Υόρκη