O Έλληνας Eπίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας Γεώργιος Σύρος του νοσοκομείου Mount Sinai, το οποίο βρίσκεται στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια της Νέας Υόρκης συγκλονίζει μιλώντας στο protothema.gr για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό.

Μιλά μέσα από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται, για τους Έλληνες ασθενείς του που «μάχονται» με τον ιό και περιγράφει τον φόβο στα μάτια των ασθενών. Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξάνεται διότι υπάρχουν πολλόι διασωληνωμένοι και επισημαίνει πως η εβδομάδα που ακολουθεί είναι πολύ κρίσιμη, ενώ προβλέπει ότι η πανδημία στη Νέα Υόρκη θα κορυφωθεί τις επόμενες 6 με 7 ημέρες.

Υπάρχουν Έλληνες ασθενείς; Πόσοι Έλληνες είναι σε κρίσιμη κατάσταση;

Έχω δει αρκετούς Έλληνες ασθενείς και από αυτούς προσωπικά έχω δει 6-7 να καταλήγουν τις τελευταίες 5 ημέρες. Αυτή τη στιγμή έχω 12 Έλληνες ασθενείς στο νοσοκομείο που εργάζομαι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι και οι 5 είναι αρκετά βαριά.Πολλοί Έλληνες ασθενείς μου με παίρνουν τηλέφωνο από το σπίτι τους και μου λένε πως έχουν τον ιό (βάσει ιστορικού και συμπτωματολογίας). Δεν είμαι δυστυχώς σε θέση να γνωρίζω τι γίνεται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής για τους υπόλοιπους Έλληνες, ωστόσο ακούω πως κάποιοι ιατροί συνάδελφοί μου είχαν διασωληνωθεί και βελτιώνονται καθημερινά.

Πώς είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο νοσοκομείο;

Το νοσοκομείο που εργάζομαι έχει 160 κρεβάτια. Αυτη τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί άλλα περίπου 80 κρεβάτια για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς με COVID – 19 που συνεχίζουν να προσέρχονται εδώ. Το νοσοκομείο είναι πλήρες. Έχουμε ακόμα υλικά και αναπνευστήρες, ωστόσο είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην σπαταλούμε τον εξοπλισμό μας άσκοπα. Εργαζόμαστε σκληρά και αποφασιστικά για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τους ασθενείς μας. Κανείς δεν ξέρει αν οι αναπνευστήρες θα επαρκέσουν αν έρθει ένα νέο κύμα ασθενών, ωστόσο έχουμε προνοήσει για να έχουμε 1 αναπνευστήρα για δύο ασθενείς αν χρειαστεί, όπως επίσης και την μετατροπή συσκευών θετικής πίεσης αερισμού (CPAP) σε αναπνευστήρες.

Τι σας λένε, ποια είναι η πιο συγκλονιστική στιγμή;

Η πιο συγκλονιστική στιγμή είναι όταν βλέπει κανείς τον φόβο στα μάτια των ασθενών. Οι ασθενείς που νοσούν αρκετά βαριά συνήθως θέλουν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους με βιντεοκλήση. Συχνά δε η κατάστασή τους επιδεινώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος ή να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους. Μην ξεχνάτε, πως προσωπικά δουλεύω στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου οι ασθενείς είναι ήδη διασωληνωμένοι, αλλά και στους θαλάμους όπου είναι οι πλέον άρρωστοι ασθενείς. Το νοσοκομείο δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα για βιντεοκλήση σε όσους είναι σε θέση να μιλήσουν και μπορούν να επικοινωνήσουν.

Πόσο δραματική είναι η κατάσταση; Περιμένετε να αυξηθούν οι νεκροί κι άλλο;

Θεωρώ πως οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται διότι πολλοί από τους διασωληνωμένους ασθενείς θα καταλήξουν. Ωστόσο ο ρυθμός εισαγωγών έχει προσωρινά μειωθεί. Ίσως τελικά να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Βλέπουμε ότι γίνεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για μάσκες και υλικά, ποια είναι η κατάσταση στο δικό σας νοσοκομείο ;

Έχουμε επάρκεια υλικών στο νοσοκομείο που εργάζομαι. Επιπλεόν, πολύ σωστά ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Κουόμο έχει βγάλει διαταγή να ανακατανεμηθούν τα υλικά και οι αναπνευστήρες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από τα νοσοκομεία που υπάρχει πληθώρα, σε αυτά που χρειάζονται παραπάνω πόρους.

Πότε πιστεύετε ότι θα φτάσει η Νέα Υόρκη στην κορύφωση της πανδημίας ;

Υποπτεύομαι πως θα κορυφωθεί σε 7-10 ημέρες. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ κρίσιμη. Σε λίγες μέρες θα μπορούμε να κρίνουμε πως θα εξελιχθεί η νόσος και ίσως μπορέσουμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει η κορύφωση.

Δείτε βίντεο – Η Πυροσβεστική ενθαρρύνει το νοσηλευτικό προσωπικό στη Νέα Υόρκη: 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Άργησαν να λάβουν μέτρα» λέει στο protothema.gr Ελληνίδα που ζει στη Νέα Υόρκη

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Πάνω από 9.600 οι νεκροί – Εκτιμήσεις για πολύ μεγαλύτερες πραγματικές απώλειες

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Στη «δίνη του κυκλώνα» με πάνω από 1.200 νεκροί σε ένα 24ωρο