Την ίδια ώρα έχουν ξεπεράσει τις 489.700 οι αιτήσεις των εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την υπαγωγή του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης , αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 750.000 εργαζόμενους.
Αυτό σημαίνει ότι εκκρεμούν οι αιτήσεις των 2/3 των επιχειρήσεων εφόσον θα πρέπει να καλυφθεί 1.7 εκ μισθωτών και 700.000 ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι προθεσμίες των ημερομηνιών είναι οι εξής:
Προθεσμία έως τις 10 Απριλίου έχουν οι εργοδότες των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους να υποβάλλουν αιτήσεις για να μπουν οι εργαζόμενοί τους κάτω από την ομπρέλα των 800 ευρώ.
Έως τις 12 Απριλίου το σύστημα θα δέχεται διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για προετοιμασία και στις 15, 16 και 17 Απριλίου έχει προγραμματιστεί το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα στον τζίρο η προθεσμία των αιτήσεων εκπνέει στις 20 Απριλίου . Επομένως στις 21,22 και 23 Απριλίου θα υπάρξει δυνατότητα διορθώσεων, 24 πάλι κενή μέρα προετοιμασίας των συστημάτων, και 25,26 και 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών. Το επόμενο κύμα καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα είναι μέσα στο Μάιο 5,6 και 7 Μαΐου.
Προσοχή! Οσοι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 έως 5 δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση ή οι εργοδότες τους δεν υπέβαλαν εγκαίρως τη Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων στο σύστημα «Εργάνη», θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν τη δική τους δήλωση μετά τη λήξη του πρώτου γύρου αιτήσεων, δηλαδή μετά τις 10 Απριλίου στη διάρκεια της παράτασης της προθεσμίας που αναμένεται να δοθεί.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί θα μπορούν από αύριο Δευτέρα να υποβάλουν αιτήσεις στην Εργάνη για να λάβουν οι ίδιοι το επίδομα των 800 ευρώ.
Οι επιστήμονες θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο.
Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πάρουν το Δώρο του Πάσχα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη.
Όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν υποστεί πλήγμα στο τζίρο τους έχουν δυνατότητα καταβολής έως τις 30 Ιουνίου. «Όμως αν μπορούν και νωρίτερα να από τις 30 Ιουνίου καταβάλουν το Δώρο ας το κάνουν», είπε προσθέτοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τη διαφορά.