Την πρόθεση της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, συμμετείχε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ενώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον. Την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εκπροσώπησε η Τερεζίγια Γκρας, γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και ΕΕ της Κροατίας ενώ τον λόγο έλαβε και ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα, τόνισε ότι η μαζική μετακίνηση μεταναστών στα ελληνο – τουρκικά σύνορα δεν ήταν αυθόρμητη αλλά αποτέλεσμα χειραγώγησης και προτροπής των τουρκικών αρχών.
«Η αντίδραση της Ελλάδος ήταν η κατάλληλη. Προλάβαμε τη σημαντική εισροή μεταναστών που συγκεντρώνονταν σε μεγάλες ομάδες στα σύνορα και παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν ν προκαλέσουν ζημίες στο φράκτη, οι συνοριακές αρχές το αντιμετώπισαν επαγγελματικά, σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι το οποίο δεν έκαναν οι γείτονές μας».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε επίσης ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει και μέσω του ΕΚ, είναι ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη δια διαφυλάξει τα σύνορά της τα οποία αποτελούν παράλληλα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Η πλειονότητα όσων προσπάθησαν να περάσουν, το 70%, ήταν Αφγανοί και υπήρχαν και Πακιστανοί. Άνδρες νεαρής ηλικίας που δεν έρχονταν από τα μέτωπα του πολέμου όπως διέδιδαν οι τουρκικές αρχές και δυστυχώς αναπαρήγαγαν και μέσα ενημέρωσης διεθνώς», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Frontex και τις αρχές συγκεκριμένων κρατών – μελών.
Αναφορικά με την πανδημία του Covid-19, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι «η πρώτη φορά στη γενιά μας που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό. Έναν απρόβλεπτο και ισχυρό που είναι αόρατος από το ανθρώπινο μάτι. Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και κυρίως τα κράτη – μέλη που πλήττονται περισσότερο ώστε μετά την κρίση να είμαστε πιο δυνατοί».
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι το έργο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έδειξε την ικανότητα της Ένωσης να δράσει σε καιρούς κρίσης «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα διανύει μια άνευ προηγουμένη κατάσταση αλλά οι ηγέτες της ΕΕ ήταν παρόντες στα εξωτερικά σύνορα, σε μια άνευ προηγουμένου ένδειξη αλληλεγγύης και ξεκαθάρισαν ότι το βάρος δεν θα το επωμιστεί μόνη της η Ελλάδα».
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης στη βοήθεια που προσέφεραν μεμονωμένα κράτη – μέλη αλλά και το ποσό των 700 εκατ. ευρώ που διατεθεί στην Ελλάδα, με το ήμισυ αυτού να εκταμιεύεται άμεσα. Η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ότι οι πρώτες μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ελληνικά νησιά σε άλλες χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσουν άμεσα και σίγουρα πριν από το Πάσχα, ενώ δήλωσε ότι η Κομισιόν θα αποδεσμεύσει τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή πέντε νέων κέντρων ταυτοποίησης και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, εντός του 2020.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι εκτός από την άμεση κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρειάζεται και η επιβολή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αλλά και η τροποποίησή της ώστε να επιτρέπονται οι επιστροφές μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και από τα χερσαία σύνορα.