*Γράφει ο Χρήστος Μπόκας
Τις συντεταγμένες ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και το «κύμα» δωρεών επισήμανε ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθαρίζοντας ότι το σύστημα υγείας καταφέρνει να έχει επάρκεια εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Σημασία έχει να κοιτάζουμε τον αριθμό των νοσηλευομένων και όσων είναι σε ΜΕΘ και σε αυτό το σημείο πάμε πολύ καλά» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει »Υπάρχει επάρκεια στα φάρμακα. Νέα θεραπευτικά σχήματα και πρωτόκολλα που παίρνουν έγκριση εφαρμόζονται. Η χώρα έχει επάρκεια κι έχει εξασφαλίσει να παράγονται αυτά τα φάρμακα στην χώρα μας. Εχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές αυτών τω φαρμάκων».
Ο υφυπουργός Υγείας προανήγγειλε παράλληλα ότι οι ιατροί και νοσηλευτές που προσλαμβάνονται εν μέσω κρίσης ως επικουρικό προσωπικό για να στηρίξουν τις δομές Υγείας θα μονιμοποιηθούν μετά την κρίση ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει αύξηση του ορίου εφημεριών απο 9% σε 15%.
Την ίδια στιγμή απηύθυνε αυστηρό μήνυμα σε όσους ασκούν κριτική για την τακτική της επιστημονικής επιτροπής και του ΕΟΔΥ αναφορικά με την διαχείριση των τεστ κορωνοϊού καλώντας τους να μην το παίζουν επιδημιολόγοι εκ του ασφαλούς.
«Αυτές τις ημέρες κάποιοι παριστάνουν τους ειδικούς και επιδημιολόγους, σε ότι αφορά τα τέστ. Το θέμα δεν είναι πόσα τεστ έχουν γίνει. Η χώρα έχει ακολουθήσει συγκεκριμένη στρατηγική για τα τεστ. Για τα ταχεία τεστ αυτά αξιολογούνται και θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς. Σημασία έχει να κοιτάζουμε τον αριθμό νοσηλευομένων και εκείνων που είναι σε ΜΕΘ και σε αυτό το σημείο πάμε πολύ καλά. Το Υπουργείο Υγείας βάζει στην μάχη και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πάρει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για να κερδηθεί η μάχη, τόνισε ωστόσο πως “ η ατομική ευθύνη του καθενός θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης. Έχουμε δρόμο ακόμα και πρέπει αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης η κυβέρνηση κατάφερε να:
- λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ
- να εγκρίνει 4.200 προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και αυτή την στιγμή περισσότερες απο 2.000 έχουν πληρωθεί
Ο κ. Κοντοζαμάνης προανήγγειλε δε ότι οι θέσεις επικουρικού προσωπικού θα μετατραπούν σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Β.
«Σταδιακά θα είμαστε στην θέση, τις θέσεις επικουρικού να τις μετατρέψουμε σε θέσει επιμελητών Β δηλαδή σε μόνιμες θέσεις. Το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στην θέση του και μετά την κρίση. Προχωρούν οι διορισμοί των 950 επιμελητών Β. Οπου υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος θα προσλαμβάνεται άμεσα».
Παράλληλα, προανήγγειλε αύξηση ορίου υπέρβασης εφημεριών απο το 9% στο 15% για τους επόμενους 4 μήνες.
Αναφορικά με το αναλώσιμο υλικό ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε την προσφορά ιδιωτών καθώς όπως εξήγησε οι διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών έχουν καταφέρει να αγοράσουν υλικά αξίας μόλις 150.000 ευρώ λόγω του «πολέμου» που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά.
«Πράγματι η ανταπόκριση του απλού κόσμου, οργανισμών, ιδιωτών και φορέων είναι συγκινητική. Εχει συγκεντρωθεί τεράστιο ποσό που θα διατεθεί για αναβάθμιση εξοπλισμού και αγορά νέου. Οι προμήθειες θα γίνουν υπό την επίβλεψη επιτροπής με άτομα εγνωσμένου κύρους που θα διαχειριστεί αυτές τις δωρεές» είπε αρχικά για να προσθέσει »Βρισκόμαστε σε παγκόσμιο πόλεμο. Τα υλικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Η αρχή της κρίσης μας βρήκε με επάρκεια υλικού. Αυτή την στιγμή εφοδιάζουμε με υλικό το ΕΣΥ. Ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται προσεκτικά ορθολογικά και με φειδώ. Η πρώτη υγειονομική περιφέρεια που προκήρυξε διαγωνισμό για αγορά υλικών αξίας 5,5 εκατ ευρώ κατάφερε τελικά να πάρει μόλις 2,5 χιλ. Ευρώ. Συνολικά έχουν καταφέρει να αγοράσουν 150 χιλ ευρώ. Η πολιτεία φέρνει υλικό ναυλώνει πτήσεις ή έρχονται με δωρεές.
Ελληνική αεροπορική εταιρεία ναυλώνει αεροπλάνα και τα ΕΛΠΕ βάζουν το καύσιμο.
Οι δωρεές που δίνονται αυτή τη στιγμή θα μας διασφαλίσουν την επάρκεια σε εξοπλισμό και υλικά για να αν αντιμετωπίσουμε πανδημία και να χτίσουμε ενα διαφορετικό ΕΣΥ».
Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει νομοθετήσει ώστε εαν υπάρχει έξαρση της πανδημίας να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές αλλά και να χρησιμοποιηθεί στην μάχη το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.
Νωρίτερα, ο κ. Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι θα έχει «ιστορική ευθύνη» για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για την ψήφιση της ΠΝΠ που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ισχυριζόμενος ότι δεν υπηρετούν τους κανόνες διαφάνειας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με σκοπιμότητα οδηγεί την οικονομία σε καθίζηση και τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25. ΚΚΕ καταψήφισε ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε.
Από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρέας Πουλάς είπε ότι «εμείς έχουμε προχωρήσει στον εξοπλισμό του ΕΣΥ με 5 κλίνες ΜΕΘ. Καλέσαμε τον Πρόεδρο της Βουλής να βοηθήσει και η Βουλή. Δεν μπαίνουμε σε διαγωνισμό πλειοδοσίας».
Από το ΚΚΕ ο κ. Γιώργος Λαμπούλης επισήμανε την ανάγκη για παροχή αναλώσιμων υλικών προστασίας στους γιατρούς του ΕΣΥ που δίνουν την μάχη.
Χλωροκίνη – Κορωνοϊός: Φτιάξαμε 800.000 κουτιά – Πώς γίνεται η θεραπεία
Κορωνοϊός – Κορυφαία Ελληνίδα λοιμωξιολόγος του Cambridge: Είμαστε κοντά σε θεραπεία