Μια συγκριτική ανάλυση του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ κάνει ο διακεκριμένος Έλληνας καρδιολόγος Πολύδωρος Ν. Καμπακτσής.

Ο Δρ. Καμπακτσής, με εξειδίκευση στην Ηχοκαρδιογραφία εργάζεται στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, το οποίο εντάσσεται στο δίκτυο των υγειονομικών δομών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Με τίτλο «Μέτρα κι αξίες στην Ελλάδα της πανδημίας», ο Έλληνας επιστήμονας που αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά τα τελευταία οκτώ χρόνια διαπρέπει στις ΗΠΑ, κάνει συγκριτική ανάλυση της επιδημίας του SARS-CoV-2.

Ο Έλληνας καρδιολόγος Πολύδωρος Ν. Καμπακτσής.

 

Συγκρίνοντας όσα συμβαίνουν σε ΗΠΑ και Ελλάδα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα αποτελεί αυτήν τη στιγμή πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο» αναφερόμενος στον τρόπο που διαχειρίζεται η χώρα μας την κατάσταση. Ενώ αναφερόμενος στις ΗΠΑ λέει χαρακτηριστικά ότι, «Ένας από τους βασικότερους λόγους που οδήγησε σε καθυστέρηση λήψης δραστικών μέτρων εναντίον της πανδημίας στην Αμερική φαίνεται πως ήταν ο φόβος των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία με την επιβράδυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Αναλυτικά το άρθρο που συνέταξε ο Δρ. Πολύδωρος Ν. Καμπακτσής για το protothema.gr και το ygeiamou.gr έχει ως εξής:

Μέτρα κι αξίες στην Ελλάδα της πανδημίας

Στην πολυχιλιετή ιστορία μας, ο απόδημος ελληνισμός πάντοτε κοιτούσε την Ελλάδα μ’ αγάπη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά, στα χρόνια μας η Ελλάδα έχει συνηθίσει να κοιτά τον απόδημο ελληνισμό με περηφάνια για την προκοπή και τα επιτεύγματα του. Στις μέρες της παγκόσμιας δοκιμασίας από την πανδημία του κορωνοϊού ωστόσο, η περηφάνια αυτή φαίνεται δικαιολογημένα να έχει αντιστραφεί: ο απόδημος ελληνισμός, και ειδικά των ΗΠΑ, κοιτάζει τώρα υπερήφανα την Ελλάδα. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολικό να πούμε, χωρίς πρόθεση κολακείας, πως βάσει των μέτρων της και των αξιών που αυτές αποπνέουν η Ελλάδα αποτελεί αυτήν τη στιγμή πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο. Θα θέλαμε να εξηγήσουμε με λίγα λόγια γιατί συμβαίνει αυτό, τι σημαίνει για την πατρίδα μας και πως θα μπορούσαν οι Ελληνες να το αξιοποιήσουν.

Αν θα έπρεπε να διαλέξουμε το σπουδαιότερο λόγο για τον οποίο η Ελλάδα ελκύει τώρα τα βλέμματα, το αγώνισμα θα λεγε κανείς στο οποίο πρωτεύει, αυτό είναι ο ανθρωπισμός. Ανέκαθεν η χώρα μας ακολουθούσε ανθρωπιστικές αρχές με τις δυνάμεις που τις αναλογούν, στην παρούσα κρίση όμως αυτό έγινε εμφανέστατο. Με τα μέτρα που έλαβαν, η ελληνική πολιτεία και η σημερινή κυβέρνηση έβαλαν πάνω απ’ όλα την υγεία και προστασία του ανθρώπου. Σε μια χώρα που πλήτετται από σφοδρή δεκαετή οικονομική κρίση κι από την οποία μόλις που άρχισε ίσως να ορθοποδίζει, η οικονομία δεν υπήρξε φραγμός στη λήψη δραστικών αποφάσεων. Αντιθέτως, παραβλέποντας την προσοδοθηρία, οι Έλληνες περιόρισαν ή σταμάτησαν αποφασιστικά κάθε είδος επαγγελματικής δραστηριότητας –συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων- που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού. Φραγμός στην υγεία ακόμη δεν υπήρξε ούτε και η εκπαίδευση ή η κοινωνική ζωή: σταμάτησε προσωρινά κάθε εκπαιδευτική ή μαζική κοινωνική δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα ήταν επιβραβευτικό: η Ελλάδα έχει έναν από τους μικρότερους αριθμούς ασθενών με κορωνοιό και από τους μικρότερους ρυθμούς εξάπλωσης στον κόσμο.

Στην αντίθετη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως και ο ιός δεν δείχνει ικανοποιητικά σημεία ελέγχου ως τώρα. Ένας από τους βασικότερους λόγους που οδήγησε σε καθυστέρηση λήψης δραστικών μέτρων εναντίον της πανδημίας στην Αμερική φαίνεται πως ήταν ο φόβος των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία με την επιβράδυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ενας δεύτερος λόγος ήταν μάλλον η δυσχέρεια που θα προκαλούσαν τα μέτρα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Οι κυβερνήτες των πολιτειών με βραδύτητα και ασύγχρονα έλαβαν μέτρα ενώ για παράδειγμα, υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις μετά το (πιθανώς καθυστερημένο) κλείσιμο των καζίνο στο Λας Βέγκας από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Η σύγκριση όμως δεν υφίστανται μόνο με την Αμερική. Ακόμα και Ευρωπαικές χώρες οφείλουν να αναγνωρίσουν τις πολιτικές και τα μέτρα της Ελλάδας. Δυστυχώς και πάλι, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η διαφορά στην έγκαιρη λήψη μέτρων θα μεταφραστεί σε ανθρώπινες ζωές.

Συναφή αλλά ξεχωριστά χαρακτηριστικά που δείχνει η Ελλάδα στην εποχή της πανδημίας είναι η εφαρμογή στρατηγικών βάσει επιστημονικών προσεγγίσεων και η ικανότητα στη γρήγορη λήψη δραστικών αποφάσεων και μέτρων. Και τα δύο δυστυχώς δεν χαρακτήρισαν ως τώρα την Ελλάδα της τωρινής γενιάς, ωστόσο η επιτυχία τους στο συγκεκριμένο θέμα ήταν μάλλον αποκαλυπτική. Η Ελλάδα αποδεικνύει πως μπορεί να ακολουθήσει τον αποτελεσματικό δρόμο του ορθολογισμού στη λήψη αποφάσεων με επιστράτευση του μοναδικού ανθρωπίνου δυναμικού της και πως έχει το σθένος να το κάνει άμεσα και χωρίς ενδοιασμούς. Η αξιοποίηση καταρτισμένων επιστημόνων και ειδικών και η τοποθέτηση τους σε κύριες θέσεις όλων των μορφών ανθρώπινης δραστηριότητας στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλη ανάγκη για τη χώρα μας και θα μπορούσε να την οδηγήσει εκεί που της αξίζει.

Ιδιαίτερα όμως θα θέλαμε να σταθούμε στον καθολικό εναγκαλισμό του αληθινού ήθους και της επιστήμης που παρατηρείται από το ευρύ κοινό στη χώρα στο πρόσωπο του συμβούλου για την πανδημία καθηγητού κ. Τσιόδρα. Με την απλότητα, ευγένεια, γνησιότητα, ανθρωπιά, επιστημονική προσέγγιση, σκληρή δουλειά και τον πατριωτισμό του, ο κ. Τσιόδρας συγκίνησε και συγκινεί τους πάντες. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί τετριμμένο, αλλά αντίθετα εξαιρετικά σημαντικό. Οι Έλληνες αναγνωρίζουν και επαινούν την αρετή, η οποία ακόμη μιλάει στην ευαίσθητη ελληνική ψυχή. Η προβολή τέτοιων ενάρετων ανθρώπων είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να προβληθεί και να βραβευτεί η αρετή και το ήθος. Εν τέλει είναι η καλλιέργεια αυτών των αξιών που θ’ αλλάξει ριζικά τη χώρα και θα την οδηγήσει όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση αλλά στην ομόνοια, την πρόοδο, την ευδαιμονία των πολιτών της, και θα την βάλει ξανά στο δρόμο της δημιουργίας –και όχι αντιγραφής– πολιτισμού.

Οι απόδημοι Έλληνες αλλά κι όλος ο κόσμος κοιτούν την Ελλάδα με θαυμασμό για τα μέτρα που έλαβε και τις αξίες που αναδεικνύει στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Ας διακρίνουμε τις αξίες αυτές και την ικανότητα μας να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις κι ας τις εφαρμόσουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας στην μετα-κορωνοιού εποχή. Ευχή μας ακόμη είναι να λειτουργήσει αυτό ως έπαινος που δίνουμε στον άξιο αθλητή που αγωνίζεται για να τον παροτρύνουμε να συνεχίσει και να νικήσει, και όχι ως κολακεία με την οποία τρέφεται και επαναπαύεται ο υπερόπτης άνθρωπος που αναζητεί απλώς την ανούσια και εφήμερη αναγνώριση.

Ειδήσεις σήμερα:

Χλωροκίνη: Φτιάξαμε 800.000 κουτιά – Πώς γίνεται η θεραπεία

Μητσοτάκης προς υπουργούς και βουλευτές ΝΔ: Καταθέστε το μισό του μισθού σας για τον κορωνοϊό