Μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα ασθενών, περίπου 2.000 ατόμων, έχει μείνει απροστάτευτη από τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό, SARS-CoV-2.

Οι πάσχοντες από την ανίατη πάθηση της Πνευμονικής Υπέρτασης, παρά τον αυτοπεριορισμό τους κατ’ οίκον, εξακολουθούν να κινδυνεύουν αφού οι φροντιστές τους υποχρεώνονται να εργάζονται, αποτελώντας έτσι δυνητική πηγή μετάδοσης του ιού. Στην περίπτωση μόλυνσης αυτών των υψηλού κινδύνου ασθενών με κορωνοϊό, η ζωή τους τίθενται σε κίνδυνο που συνεπαγέται θάνατο.

Ασθενείς «ωρολογιακή βόμβα»

Η πνευμονική υπέρταση είναι ένα νόσημα από το οποίο νοσούν τα πνευμονικά αγγεία του πάσχοντα και τελικώς εγκαθίσταται δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, από την οποία και καταλήγει ο ασθενής μέσα σε μια δεκαετία. Η νόσος δεν έχει ηλικία, αφού υπάρχουν ασθενείς από λίγων ημερών ως και 80 ετών που μπορεί να νοσούν από τη σπάνια μορφή της νόσου η οποία προέρχεται από γονιδιακή μετάλλαξη ή και ως συνοσηρότητα από άλλη ασθένεια, όπως η συγγενή καρδιοπάθεια, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αυτοάνοσα και ρευματικά νοσήματα, κ.λπ.

Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση έχουν αυξημένη πίεση στην πνευμονική αρτηρία, που τους καθιστά ανίκανους σε απλά καθημερινά πράγματα, όπως προσωπική υγιεινή, δουλειές του σπιτιού, αφού η τεράστια κόπωση που έχουν από την ασθένεια προκαλεί μόνιμο λαχάνιασμα, στηθάγχη και τελικός ανακοπικό επεισόδιο. Οι ασθενείς συχνά είναι οξυγόνοεξαρτώμενοι και λαμβάνουν τεράστιες ποσότητες αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων που συχνά τους καθιστά κλινήρης από τις πολλαπλές παρενέργειες.

Με τη φροντίδα των ασθενών αυτών έχουν επιφορτιστεί οι λεγόμενοι «φροντιστές», συνήθως μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, για τους οποίους δυστυχώς όμως δεν ελήφθη μέριμνα στα κυβερνητικά μέτρα, ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση της φυσικής παρουσίας στις εργασίες τους.

Εργασία κατ’ οίκον για τους φροντιστές των ασθενών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, με επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους φορείς ζητεί να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους φροντιστές των ενηλίκων ασθενών με πνευμονική υπέρταση, ώστε να μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος να γίνουν όχημα μετάδοσης του SARS-CoV-2 και να αποτραπεί ο θάνατος των πασχόντων.

«Η γενική οδηγία ότι όσοι έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και τις ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν είναι αρκετές για να σώσουν τη ζωή μας. Ο φροντιστής ενός ασθενούς με πνευμονική υπέρταση είναι ο συνδετικός κρίκος του ασθενούς με την ίδια τη ζωή, αφού έχει την ουσιαστική φροντίδα στην καθημερινότητα του πάσχοντα, μπάνιο, φαγητό, αλλαγή φαρμάκων για τις αντλίες 24ωρης έγχυσης, κατά συνέπεια η αποτροπή μεταφοράς μικροβίων και ιών, είναι ζωτικής σημασίας. Οι φροντιστές μας πρέπει να εργάζονται μόνο από το σπίτι, όπως οι ασθενείς μας και να μπορούν να λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού, διότι εάν δεν απομονωθούμε ουσιαστικά, η έκθεση μας, στον δεδομένα για εμάς θανατηφόρο κορωνοϊό, είναι αναπόφευκτη», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Σε 1,7 εκατ. μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ – Όλο το πακέτο των νέων μέτρων

Κρούσματα κορωνοϊού: Στους 40 οι νεκροί – Έκτο θύμα από την Καστοριά