Γονατίζει τους Έλληνες η εποχική γρίπη, όχι μόνο από τα έντονα συμπτώματά της, αλλά και από την οικονομική αιμορραγία που προκαλεί η διάγνωση και η αντιμετώπιση της.

Τα κρούσματα εποχικής γρίπης διαρκώς αυξάνονται -μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων 117 περιστατικά με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 18 θάνατοι-, όμως σε ανάλογο ανοδικό κύμα είναι και τα προβλήματα και οι ελλείψεις σχετικά με την εποχική αυτή νόσο.

Με τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) – όσες υπάρχουν καθώς το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης απέχει πολύ από την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί- να είναι απογυμνωμένες από προσωπικό και υλικά, χιλιάδες ασθενείς με εποχική γρίπη κατευθύνονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας εξέταση, διάγνωση και θεραπεία, με δική τους δαπάνη.

Εάν επιμείνουν να αναζητήσουν δωρεάν περίθαλψη, τότε είναι μονόδρομος τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, όπου όμως το τίμημα για τους ασθενείς με γρίπη μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, καθώς περιμένουν επί ώρες στα Επείγοντα εκτεθειμένοι σε ενδονοσοκομειακά μικρόβια μέχρι να εξεταστούν.

Ωστόσο, όπως και με τα αντιγριπικά εμβόλια που όπως παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος δεν είναι πλέον διαθέσιμα και έγινε έκτακτη παραγγελία 50.000 σκευασμάτων για όποιον προλάβει, εμπλοκή προκύπτει και με τα τεστ για τη διάγνωση γης γρίπης.

Τα τεστ αυτά επιβεβαιώνουν τον τύπο της γρίπης. Είναι τα λεγόμενα rapid test, δηλαδή τα ταχείας δράσης τεστ που δείχνουν σε σύντομο χρόνο αν κάποιος έχει μολυνθεί με τους ιούς της γρίπης, τον Α ή τον Β, καθώς και ο εξειδικευμένος μοριακός έλεγχος ο οποίος ανιχνεύει τους ιούς της γρίπης και τους υπότυπους, πχ τονΑ(Η1Ν1). Και τα δύο τεστ, παρότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διάγνωσης, απαραίτητα σε αρκετά περιστατικά, λάμπουν διά της απουσίας τους από τις δημόσιες δομές και αποτελούν υπόθεση κυρίως του ιδιωτικού τομέα υγείας. Σημειωτέον πως δεν συνταγογραφούνται ούτε αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Το rapid test διενεργείται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές και το κόστος του ξεκινά από 10 ευρώ και κινείται συνεχώς προς τα πάνω, αναλόγως με τη δομή όπου διενεργείται. Επίσης, με rapid test πρέπει να είναι εφοδιασμένες και οι δημόσιες δομές, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν πως την περααμένη εβδομάδα τα τεστ δεν ηταν διαθέσιμα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, και πως η προμήθειά τους ομαλοποιείται τώρα σταδιακά.

Αντιθέτως, τα τεστ για τη γρίπη δεν ήταν και δεν είναι διαθέσιμα στις δομές της ΠΦΥ, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), όπου θεωρητικά θα απευθύνονταν οι πολίτες, όχι μόνο για τη γρίπη αλλά και για άλλα προβλήματα υγείας που απαιτούν αντιμετώπιση από παθολόγο ή γενικό γιατρό και όχι από γιατρούς στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων. Βεβαίως αυτή η έλλειψη δεν ξενίζει όσους βρίσκονται στο πεδίο της ΠΦΥ, δεδομένου ότι στις δομές της το έλλειμμα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι έντονο τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων καλύπτονται από τα συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Με… οικονομία διενεργείται και ο μοριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία στους ασθενείς με γρίπη, καθώς η έλλειψη των αντιδραστηρίων τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά… εποχικά, όπως η γρίπη.

Ο έλεγχος ζητείται από τον γιατρό όταν η κλινική εικόνα του ασθενή παραπέμπει άμεσα σε εκείνη της γριπώδους συνδρομής και επίσης όταν το περιστατικό νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στον ιδιωτικό τομέα ο μοριακός έλεγχος, ο οποίος δεν συνταγογραφείται, κοστίζει από 30 ευρώ και η τιμή του αυξάνεται ανάλογα με το πόσο λεπτομερής είναι.

Πάντως, είτε ο ασθενής με γρίπη επισκεφθεί δημόσια δομή ή ιδιωτική, θα κληθεί να πληρώσει εξ ολοκλήρου τα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της γρίπης, καθώς τα αντιπυρετικά, τα αναλγητικά, τα αντιβηχικά κ.α. είναι Μη Αποζημιούμενα Σκευάσματα. Τυχόν αντί-ιικό φάρμακο που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός έχει συμμετοχή. Τα αντί-ιικά φάρμακα συνίσταται να λαμβάνονται μέσα σε ένα με δύο 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης κι εφόσον έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι πρόκειται για ιό της γρίπης. Για τους χρονίως πάσχοντες η εργαστηριακή επιβεβαίωση δεν είναι απαραίτητη για τη χορήγηση αντί-ιικού. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί έλλειψη αντί-ιικών.