Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Μία ομάδα τεσσάρων νέων προσέφεραν εθελοντικά τις γνώσεις και κυρίως την ευρηματικότητά τους στην υπηρεσία του κοινού καλού. Υπερκερώντας την απόσταση, μίας και ζουν σε διαφορετικές πόλεις, δημιούργησαν τον πρώτο διαδραστικό χάρτη που κατανέμει τα περιστατικά κορωνοϊού στις πόλεις της Ελλάδας. Το pineza coronavirus είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο χρήστης μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο την πορεία του ιού στην χώρα και μάλιστα, ανά περιοχή. Στον χάρτη εκτός από το σύνολο των κρουσμάτων από τον COVID-19, καταγράφονται τόσο οι θάνατοι, όσο και οι αναρρώσεις, από τις 25 Φεβρουαρίου έως σήμερα.

Είναι, όμως, και πολύτιμο. Προσφέρει ενημέρωση για τους τρόπους προστασίας και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Επιπλέον, συνειδητοποιώντας την ανάγκη για αίμα εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης, προστέθηκαν και τα σημεία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς για να γίνει αιμοδότης, χωρίς να χρειαστεί να εισέλθει σε νοσοκομειακό χώρο και άρα να εκτεθεί στον ιό.

Πολύ σύντομα θα μπορεί κανείς να ενημερώνεται και για το ποιο φαρμακείο διαθέτει μάσκες και αντισηπτικά. Έχουν ήδη συλλέξει στοιχεία από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ της χώρας που έχουν αποθέματα, αλλά ακόμα δεν είναι επαρκή. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αντίστοιχος χάρτης της Αμερικής φέρει την υπογραφή του κορυφαίου πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η αμεσότητα με την οποία κινήθηκε η ομάδα. Είχαν ήδη δημιουργήσει την εφαρμογή pineza, έναν χάρτη που απεικόνιζε τα ποσοστά εγκληματικότητας, ανά περιοχές της Ελλάδας. Μέσω αυτού είχαν ήδη αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία και έτσι μπόρεσαν να διευρύνουν την αρχική τους εφαρμογή σε χρόνο-ρεκόρ, όταν ο ιός έφτασε στην Ελλάδα, αρχίζοντας τη διάχυσή του.

Η ομάδα, όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Τα μέλη της εργάζονται καθημερινά μέχρι και 12 ώρες. Ο χάρτης ανανεώνεται πολλές φορές την ημέρα και απαιτεί μεθοδική αναζήτηση δεδομένων. Τα ίδια τα μέλη της ομάδας ψάχνουν και συγκεντρώνουν επιμελώς όλα τα κρούσματα της ημέρας, ενώ στη συνέχεια προχωράνε στην απαραίτητη επαλήθευση με τον ΕΟΔΥ. Με τον τρόπο αυτό έχουν χτίσει τη βάση δεδομένων, η οποία είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη.

Nikos-Dervenis
O Νίκος Δερβένης, ένας από τους δημιουργούς του χάρτη

Το ενδιαφέρον του κόσμου αποδείχθηκε μεγάλο από την πρώτη στιγμή. Καθημερινά η ιστοσελίδα παρουσιάζει υψηλή επισκεψιμότητα. Μία ημέρα σημειώθηκαν και 180.000 μοναδικοι επισκέπτες. Τα νούμερα αυτά είναι αρκετά για να τους εξασφάλιζαν κάποιο στοιχειώδες κέρδος αν το επιθυμούσαν. Εξάλλου, η συντήρηση ενός τέτοιου πρότζεκτ και μόνο είναι κοστοβόρα. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουν ακράδαντα ότι θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να εμφανίζονται διαφημίσεις, εκεί όπου ο πολίτης ενημερώνεται για τα κρούσματα του ιού. «Δεν το θεωρήσαμε πρέπον», σχολιάζει χαρακτηριστικά ένας εκ των τεσσάρων, ο Νίκος Δερβένης.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: «Βροχή» αιτήσεων στην «Εργάνη» για τα 800 ευρώ – Τι πρέπει να κάνετε

Κορωνοϊός: Ψάχνουν πώς νόσησε η 41χρονη στην Καστοριά- Αγωνία για την αιτία θανάτου άλλων δύο γυναικών