Ως την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ύστερα από τη μεταπολίτευση χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκοςμιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους Περιφερειάρχες και στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ.
Τηλεδιάσκεψη σήμερα με τους περιφερειάρχες και το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Σύντονιζουμε τη δράση μας Στηρίζουμε έμπρακτα τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. #μενουμεσπιτι #ειμαστε_ολοι_ενα @kedegr @th_livanios @TheoKaraoglou pic.twitter.com/61aw0EEs4Q
— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) March 23, 2020
Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την καθοριστική συμβολή των Δήμων, της δημοτικής αστυνομίας και των περιφερειακών υπηρεσιών στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.
Οι Περιφερειάρχες και το προεδρείο της ΚΕΔΕ έθεσαν μια σειρά θέματα που αφορούν στον συντονισμό, στη στήριξη και στην τροφοδοσία των ευπαθών ομάδων και την ανάγκη συμβολής τους για τη στήριξη του συστήματος υγείας ιδίως στην περιφέρεια.
Στην εισήγησή του ο κ. Θεοδωρικάκος μεταξύ άλλων είπε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας από τη μεταπολίτευση και μετά.
Η Αυτοδιοίκηση θα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, αν εξαιρέσουμε το έργο και την ευθύνη που έχει το σύστημα υγείας.
Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό απαιτεί ψυχραιμία, υπομονή, σχεδιασμένη δουλειά και απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση για να στηρίξουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε σε πέρας αυτήν την πολύ δύσκολη αποστολή».
Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους Περιφερειάρχες να δώσουν έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχουμε συζητήσει ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα ήθελα μια συνολική εικόνα για το πώς βαδίζει το πρόγραμμα και τι περαιτέρω πρέπει να κάνουμε. Και να παρακαλέσω για προτάσεις για το τι βοήθεια πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλουμε σε μια σειρά περιπτώσεις που συνάνθρωποί μας θέλουν τη στήριξή μας. Αναφέρομαι και σε περιπτώσεις οικονομικής δυσπραγίας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους ή περνάνε σε ένα καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας. Με ποιόν τρόπο θα τους στηρίξουμε, πέραν των οικονομικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση που είναι πολύ θετικά και τα οποία καθώς θα εφαρμόζονται θα δίνουν μια ανάσα σε αυτούς τους ανθρώπους».
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η συμμετοχή των Δήμων και των Περιφερειών στη συλλογική προσπάθεια της μείωσης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού. Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ να καταγράψει τις ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών σε υγειονομικό υλικό, προστασίας από τον κορωνοϊό.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των περιφερειών και των δήμων για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και επισήμαναν την ανάγκη στήριξης των ευπαθών ομάδων. Παράλληλα με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο διαρκώς ενισχύεται με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, θα λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Γενική εκτίμηση των Περιφερειαρχών και του προεδρείου της ΚΕΔΕ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε έγκαιρα και με ταχύτερους ρυθμούς από άλλες χώρες και ότι η κρίση που βιώνουμε είναι ίσως μια ευκαιρία και για πιο γρήγορη μετάβαση των υπηρεσιών του δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή.
Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ισχύ το νέο μέτρο για τον κορωνοϊό – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις