Συνεχή μηνύματα υποστήριξης στέλνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο θέμα της υποστήριξης των χωρών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.
«Το Eurogroup θα εξετάσει επιλογές για την προσθήκη νέας γραμμής άμυνας κατά του κορονοϊού ως μέρος της συντονισμένης αντιμετώπισης της κρίσης, μετά από εντολή των ηγετών την περασμένη εβδδομάδα», έγραψε στο Τwitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η τηλεδιάσκεψη θα γίνει την Τρίτη, στις 18.30.
#Eurogroup will consider options to add a new line of defence against the coronavirus as part of our coordinated crisis response, following a mandate by Leaders this week. We will convene via videoconf Tuesday at 18h30 CET.
— Mário Centeno (@mariofcenteno) March 21, 2020
Η Κομισιόν βάζει στην άκρη το Σύμφωνο Σταθερότητας – Ρίξτε χρήμα, τέλος η λιτότητα
«Λεφτά με το τσουβάλι» είναι το… φάρμακο της Οικονομίας, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Το’πε και το’κανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν έβαλε τέλος στο Σύμφωνο Σταθερότητος (προσωρινά τουλάχιστον). Για να διασωθεί, αν σώζεται κάτι εφέτος (στο β΄εξάμηνο ή προς το τέλος του 2020 ενδεχομένως αφού ήδη στο α΄εξάμηνο έχουν μηδενίσει σχεδόν τα πάντα) τεχνοκράτες και πολιτικοί συμφωνούν ότι πρέπει να ρεύσει πολύ χρήμα.
Το μήνυμα πηγαίνει περισσότερο όμως προς Βερολίνο και τις βόρειες χώρες με πολύ υψηλά πλεονάσματα (Ολλανδία, Αυστρία κλπ). Όλοι ξέρουν ότι όσο χρήμα και αν διαθέσουν τα κράτη με πρόβλημα χρέους όπως η Ελλάδα και οι χώρες το Νότου, δεν μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αντιθέτως όταν τους Βόρειους ενώνουν το ίδιο πρόβλημα, οι φόβοι ή αγωνίες, τότε μόνο βρίσκει λύση η ΕΕ.
Δεν έχει προηγούμενο η άρση των περιορισμών και των «ευρωκανόνων» στα χρήματα και στα ελλείμματα που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας επί δεκαετίες. Ίσως γιατί δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο το «μακελειό» που ζει η Ευρώπη.
Πριν λίγα χρόνια ο Μάριο Ντράγκι, μπροστά σε μία άλλη κρίση, υποσχόταν πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο και ότι «αυτό θα ήταν αρκετό». Το 2020 η διάδοχός του, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνει το ίδιο. Αλλά, όπως ομολογεί, την φορά αυτή «δεν θα είναι αρκετό» για να αποφύγει μια χειρότερη κρίση.
Διαβάστε επίσης: