Μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην εποχή του κορονοϊού, με δεδομένη τη δυσκολία στις μετακινήσεις, λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, ειδικά μάλιστα για τις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 (και στην εκπομπή «κορωνοϊός: εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν» με την Τότα Καρλατήρα και τον Γιάννη Μακρυγιάννη), η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη.

Η μεγαλύτερη τομή είναι η εκτέλεση της λεγόμενης «άυλης συνταγής»: Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους ασθενείς, έως 30.06.2020, χωρίς να επισκέπτονται τους θεράποντες ιατρούς τους, να επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά με email ή με sms προκειμένου να τους επανασυνταγογραφήσουν φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνουν και στη συνέχεια με τη χρήση κωδικού barcode που θα λαμβάνουν και στο κινητό τους να εκτελούν την άυλη συνταγή τους στο φαρμακείο της επιλογής τους. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να παραλάβουν τη φαρμακευτική αγωγή και τρίτα πρόσωπα για λογ/μο των ασθενών, χωρίς εξουσιοδοτήσεις, απλά με τη συμπλήρωση ΥΔ με τα στοιχεία τους.

Αυτό προϋποθέτει ότι ο ασφαλισμένος θα έχει δηλώσει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας e-syntagografisi που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ (χρησιμοποιώντας του κωδικούς ΤΑΧΙΣ) ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές των φαρμάκων που του συνταγογραφούνται.

Ειδικότερα για τους χρονίως πάσχοντες που λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες συνταγές και για όσο διάστημα χρειαστεί η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται και χωρίς την ενεργοποίηση της ανωτέρω επιλογής στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Φάρμακα υψηλού κόστους

Ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα ισχύει η ίδια διαδικασία η οποία απλοποιείται σημαντικά. Ειδικότερα για όσα φάρμακα απαιτούν προέγκριση μέσω του ΣΗΠ, οι εγκρίσεις παρατείνονται έως 30.06.20, μόνο με σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα του θεράποντος ιατρού για τους ασθενείς που λαμβάνουν ήδη θεραπεία. Δεδομένου ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς ομάδες, ο ΕΟΠΥΥ σε λίγες ημέρες θα έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα στους ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα να παραλαμβάνουν κατ’ οίκον και αυθημερόν με ταχυμεταφορά τα φάρμακα τους. Παράλληλα υπάρχει στενή συνεργασία με τους Δήμους προκειμένου μέσω της «Βοήθειας στο σπίτι» να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν κάποιον που μπορεί να πάει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Όλη η διαδικασία γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, τόσο για τα φάρμακα που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και επίσης δίνεται η δυνατότητα οι τρίμηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές να εκτελούνται άπαξ, συνεπώς να μη χρειάζεται ανά μήνα οι ασθενείς να προσέρχονται στα φαρμακεία.

Επιπρόσθετα και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής των ευπαθών ομάδων έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της παραλαβής φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ραντεβού, υπηρεσία που επί του παρόντος είναι διαθέσιμη μόνο για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί και σε άλλες σοβαρές παθήσεις.

Χρόνια νοσήματα

Αναφορικά με τις λοιπές Παροχές Υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ με χρόνια νοσήματα, όπως το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα σκευάσματα διατροφής, κλπ, ομοίως δίνεται η δυνατότητα, μέσω του ΠΣ (edapy) ΕΟΠΥΥ, να συνταγογραφούνται και να εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα έως 30.06.20, δηλαδή χωρίς οι ασθενείς να επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό τους, αλλά τηλεφωνώντας ή επικοινωνώντας μαζί τους με όποιον τρόπο τους εξυπηρετεί. Θα μπορούν όπως και στα φάρμακα να εκτελούν τη άυλη συνταγή τους με τη χρήση barcode είτε στο ιδιωτικό φαρμακείο είτε σε συμβεβλημένους παρόχους της επιλογής τους, και να παραλαμβάνουν οι ίδιοι ή τρίτα πρόσωπα, με την αναγραφή των στοιχείων τους στα φύλλα εκτέλεσης ή έντυπα παραλαβής. Ως 30.06.20 καταργείται και η προβλεπόμενη εως τώρα έγκριση των παραπεμπτικών από ιατρό ελεγκτή, με στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων των ασθενών.

Επίσης, για την αποφυγή μετακινήσεων, και την αποτροπή των ασφαλισμένων για μη επείγουσες πράξεις (φυσικοθεραπείες-διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις) η ημερομηνία λήξης των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, παρατάθηκε για ένα (1) μήνα, (αφορά παραπεμπτικά που εκδόθηκαν και όσα εκδοθούν έως 30.04.20) προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι ασφαλισμένοι και να μην χρειάζεται να επισκέπτονται εκ νέου τον θεράποντα ιατρό τους σε περίπτωση που δεν πρόλαβαν λόγω της πανδημίας να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους.

Νεφροπαθείς

Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί και για τους νεφροπαθείς ασθενείς. Ειδικότερα, οι άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που δεν έχουν ενταχθεί σε μόνιμη θέση σε δημόσια νοσοκομεία, προβλέπεται ότι θα ενταχθούν σε μονάδες τεχνητού νεφρού/χρόνιας αιμοκάθαρσης στον ιδιωτικό τομέα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναική κάθαρση, θα λαμβάνουν δωρεάν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά για την κατ’ οίκον θεραπεία και προστασία τους από μολύνσεις και τον κορωνοϊό COVID-19.

Περαιτέρω και για την αποφυγή συνωστισμού στις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ, για την ασφάλεια τόσο των ασφαλισμένων όσο και των εργαζομένων παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής και εκκαθάρισης ατομικών αιτημάτων δαπανών των ασφαλισμένων για ειδική αγωγή, οπτικά, έξοδα μετακινήσεων κλπ, έως 30.06.2020. Ειδικά για τα ατομικά αιτήματα των ασφαλισμένων, βρίσκεται σε τελικό στάδιο, ειδική εφαρμογή του Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι εν λόγω δαπάνες και να μην χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επισκέπτονται τις ΠΕΔΙ, εφαρμογή που θα ισχύσει όχι μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η πανδημία αλλά και στο μέλλον. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη αφού τα δικαιολογητικά θα υπάρχουν στο σύστημα και δε θα χρειάζεται να επανυποβάλλονται κάθε φορά, αλλά και κυρίως γιατί δε θα απαιτείται να προσέρχονται στις ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ αλλά θα καταθέτουν ηλεκτρονικά χωρίς ταλαιπωρία τα παραστατικά των εξόδων που έχουν πραγματοποιήσει.

Ο ΕΟΠΥΥ, ανέφερε η κυρία Καρποδίνη, έχει λάβει μέτρα και για τη διασφάλιση της εύρυθμης αποπληρωμής των χιλιάδων παρόχων με τους οποίους συναλλάσσεται και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των νευραλγικών τομέων του Οργανισμού. Παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο οικονομικών θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ελάφρυνση και διευκόλυνση των παρόχων σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Στόχος όλων των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους λοιπούς φορείς είναι να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις των ασθενών και ειδικά των ευπαθών ομάδων προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και τις λοιπές παροχές υγείας που δικαιούνται καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ακούστε όλες τις απαντήσεις και τις πληροφορίες που έδωσε η κυρία Καρποδίνη