Η Ευρώπη είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημία -ή πανδημία όπως τη χαρακτηρίζουν τελευταία με τις διαστάσεις που έχει πάρει- του κορωνοϊού. Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται ραδγαία και επικίνδυνα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ πολλές χώρες έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην κυκλοφορία και έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ένα φιάσκο με καθυστερημένα και ελαττωματικά πακέτα τεστ, κάνει τους ειδικούς να υποθέτουν ότι ο ιός στη Βόρεια Αμερική δεν είναι στην ίδια τροχιά με την Ευρώπη.
Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, η Νότια Κορέα εμφάνισε ένα σημάδι ελπίδας και ένα μοντέλο που αξίζει να το μιμηθούμε. Η χώρα των 50 εκατομμυρίων φαίνεται να έχει καταφέρει να επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωση της επιδημίας. Το τελευταίο 24ωρο εμφάνισε 152 νέα κρούσματα, ιδιαίτερα μικρός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι στις 29 Φεβρουαρίου -που ήταν η μέρα που εμφάνισε τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα- εμφάνισε 909 (σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε κρούσμα σε οίκο ευγηρίας, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερα κρούσματα, ενώ τις τελευταίες μέρες εντοπίζονταν μεταξύ 70 και 90 νέα κρούσματα)! Και αυτό συνέβη χωρίς καν να χρειαστεί να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις ή να πάρει οποιοδήποτε από τα σκληρά και αυταρχικά μέτρα που έλαβε η Κίνα για να θέσει την επιδημία υπό έλεγχο.
Πίσω από τη μέχρι τώρα επιθυμία της βρίσκεται το πιο εκτεταμένο και καλά οργανωμένο πρόγραμμα για τεστ στον κόσμο, συνδυασμένο με εκτενείς προσπάθειες να απομονωθούν τα μολυσμένα άτομα και να εντοπιστούν και να τεθούν επίσης σε καραντίνα οι επαφές τους. Η Νότια Κορέα έχει υποβάλλει σε τεστ για τον κορωνοϊό περισσότερους από 270.000 ανθρώπους, αριθμός που αναλογεί σε περισσότερα από 5.200 τεστ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατ’αναλογία αριθμό από κάθε χώρα, με εξαίρεση το μικροσκοπικό Μπαχρέιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Worlometer. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν διεξαγει προς το παρόν 74 τεστ για κάθε 1 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ασθενειών και Πρόληψης της χώρας.
Η εμπειρία της Νότιας Κορέας δείχνει ότι «η διαγνωστική ικανότητα είναι το κλειδί στον έλεγχο της επιδημίας», λέει η Ράινα Μακίντιρε, η οποία μελετή λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ. «Ο εντοπισμός των επαφών κάθε κρούσματα είναι επίσης μεγάλης σημασίας στο να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο» προσθέτει.
Ωστόσο, το αν η επιτυχία αυτή θα διαρκέσει -και το πόσο- δεν είναι ξεκάθαρο. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, εξαιτίας της τεράστιας προσπάθειας να ερευνηθεί ένα τεράστιο σύμπλεγμα άνω των 5.000 κρουσμάτων (που αποτελεί το 60% του εθνικού συνόλου) που συνδέεται με μία μυστικιστική εκκλησία. Αλλά εξαιτίας αυτής της προσπάθεας «δεν έχουμε ερευνήσει ακόμα άλλα μέρη της Κορέας», λεεί ο Ο Μγιουνγκ Ντον, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.
Πλεόν, εμφανίζονται και νέες συνδέσεις. Την περασμένη βδομάδα, οι αρχές ανέφεραν αρκετά κρούσματα, μεταξύ αυτών και 129 που συνδέονται με ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Σεούλ.
Μαθήματα από τον MERS
Η Νότια Κορέα έμαθε τη σημσία της «ετοιμότητας» με σκληρό τρόπο. Το 2015, ένας Νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας διαγνώστηκε με MERS, αφού επέστρεψε από ταξίδι σε τρεις Μεσανατολικές χώρες. Νοσηλεύτηκε σε τρεία νοσοκομεία της Νότιας Κορέας, πριν διαγνωστεί με MERS όταν και τέθηκε σε καραντίνα. Μέχρι τότε όμως, είχε ξεκινήσει μια αλυσίδα μετάδοσης που μόλυνε 186 ανθρώπους και σκότωσε 36, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που νοσηλεύοντας για άλλες παθήσεις, επισκεπτών και νοσηλευτικού προσωπικού. Εντοπίζοντας, κάνοντας τεστ και θέτοντας σε καραντίνα σχεδόν 17.000 ανθρώπους, το ξέσπασμα αυτό τέθηκε υπό έλεγχο μετά από δύο μήνες. Το… φάντασμα εκείνης της επιδημίας αφύπνησε τη χώρα.
«Εκείνη η εμπειρίας έδειξε ότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών», λέει ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας, ο Κιμ. Και ο Ο προσθέτει ότι «η εμπειρία του MERS μας βοήθησε να βελτιώσουμε την πρόληψη των νοσηλευτικών νοσημάτων και τον έλεγχο». Προς το παρόν, μάλιστα, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού στη Νότια Κορέα.
Η νομοθεσία από τότε επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει τον αριθμό του τηλεφώνου, της πιστωτικής κάρτας και άλλων δεδομένων, όσων βρίσκονται θετικοί σε τέτοιου είδους ιούς, ώστε να μπορέσουν να ιχνηλατήσουν τις πρόσφατες επαφές τους.
Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ελπίζει να μπορέσει να ελέγξει και αυτόν τον κορωνοϊό. Καθημερινά στην ασιατική χώρα γίνονται 15.000 τεστ. Υπάρχουν 43 σταθμοί τεστ, στους οποίους απλά περνάς με το αυτοκίνητό σου, δίνεις δείγμα σε φυλάκιο και φεύγεις. Το ίδιο συμβαίνει πλέον και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. Τη πρώτη βδομάδα του Μαρτίου, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών, λάνσαραν επίσης μία εφαρμογή για τα κινητά, η οποία μπορεί να παρακολουθήσει την καραντίνα και να συλλέξει δεδομένα για τυχόν συμπτώματα.
Οι επιστήμονες όμως θέλουν και χρειάζονται περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Το Εθνικό Κέντρο Ασθενειών δημοσιεύσει τις απόλυτα απαραίτητες πληροφορίες για τους ασθενείς, την ηλικία, το φύλο και το με πόσα ύποπτα κρούσματα είχαν επαφές. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι επιστήμονες χρειάζονται λεπτομέρειες για κάθε ασθενή ξεχωριστά, πράγμα που θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο εξάπλωσης και να καθορίσουν τον αριθμό των νέων μολύνσεων που μπορεί να προκαλέσει το κάθε κρούσμα.
Ο Κιμ λέει ότι οι γιατροί θα δώσουν πρόσβαση στις λεπτομέρειες του κάθε κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα για μελλοντικές μελέτες και καταλήγει λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι η εμπειρία μας θα βοηθήσει και άλλες χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Σε «προληπτική και υποχρεωτική» καραντίνα ολόκληρη η Αργεντινή
Κορωνοϊός: Τρεις οι νεκροί στο Περού
Κορωνοϊός-Βρετανία: 39χρονη πασχίζει να πάρει ανάσα στο νοσοκομείο και προειδοποιεί «Μη ρισκάρετε»