*Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης

Με δραματικό τόνο απευθύνθηκε στον γερμανικό λαό η Άνγκελα Μέρκελ σε διάγγελμά της αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει το Βερολίνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας, ούτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε και μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοιες προκλήσεις.

«Τέτοια μέτρα δεν έχουν ληφθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ελευθερία μετακίνησης είναι ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε πολύ δύσκολα και αυτή η κατάσταση θα είναι προσωρινή» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Τα πράγματα είναι σοβαρά. Ο ιός αλλάζει δραματικά τη ζωή μας. Γνωρίζω πόσο σκληρό είναι να κλείνουν αίθουσες εκδηλώσεων, σχολεία, κέντρα φροντίδας και παιδικοί σταθμοί. Έχουμε λάβει μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στο παρελθόν της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ίδια, επειδή δεν υπάρχει ακόμα κανένα εμβόλιο και καμία θεραπεία για τον νέο ιό, ο βασικός σκοπός είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση, ώστε επιστήμονες και υγειονομικές αρχές να κερδίσουν χρόνο.

Το γεγονός ότι η καγκελάριος αποφάσισε να απευθυνθεί στους Γερμανούς πολίτες με τηλεοπτικό διάγγελμα, αποτελεί μια ένδειξη για το πόσο σοβαρά βλέπει την κατάσταση. Εκτός από τις εορταστικές εκδηλώσεις, είναι η πρώτη φορά που η Μέρκελ απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς να δείξουν στην πράξη ότι είναι υπεύθυνοι πολίτες. «Εξαρτάται από όλους μας, δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποδεχθούμε παθητικά την εξάπλωση του ιού, έχουμε λύσεις. Κρατήστε τις αποστάσεις. Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Κλειστά από σήμερα τα σύνορα της ΕΕ – Κρίσιμη η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, λέει η Μέρκελ

Κορωνοϊός: Πάνω από 6.000 κρούσματα και 13 νεκροί στη Γερμανία