Ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοινώνουν δημόσια το τελευταίο 24ωρο την κοινή απόφαση που έλαβαν να κλείσουν τα σύνορα της ΕΕ σε μη Ευρωπαίους πολίτες, ως ένα δραστικό αλλά αναγκαίο μέτρο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Μετά από τη διατύπωση της πρότασης από την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν για κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ, πρώτος ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα του υιοθετεί το μέτρο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Γαλλία «βρίσκεται σε πόλεμο» που απαιτεί την επιβολή πρωτοφανών μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι απώλειες.
Για πόλεμο «με έναν εχθρό αόρατο και ύπουλο» έκανε λόγο εχθές και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλοντας μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως και η Ελλάδα εφαρμόζει την κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρες της ΕΕ.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως «δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια». «Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες» τόνισε.
Μαρκ Ρούτε: Ισχυρές συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
Την απόφαση της Ολλανδίας να απαγορεύσει σε όλους τους μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες να εισέρχονται στη χώρα ανακοίνωσε εχθές και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού. Σε μια ξεχωριστή κίνηση, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών συνέστησε σε όλους τους Ολλανδούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο.
Μέρκελ: Έχει ζωτική σημασία να διαφυλαχθεί η ελεύθερη κίνηση των εμπορευμάτων
Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαγόρευση της εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος στους πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως τόνισε η καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ. Θα υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις: αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας – το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit – της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.
Επιπλέον, διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θα εκδίδονται ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. «Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία μας, γι’ αυτό η ελεύθερη διακίνηση αγαθών είναι τόσο κρίσιμη, επειδή η ενιαία αγορά της ΕΕ βασίζεται στον καταμερισμό εργασίας σε όλη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η Μερκελ, σύμφωνα με το Politico. «Έχει ζωτική σημασία τα εμπορεύματα να διακινούνται ελεύθερα» πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που βασίζεται σε εφοδιαστικές αλυσίδες άλλων χωρών της ΕΕ.
Αντίστοιχα δεν θα πρέπει, επισήμανε, να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε κάποια γειτονική χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τους γιατρούς και νοσηλευτές από την Γερμανία οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται καθημερινά.
Στο μεταξύ, τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα 8.600, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 23. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επαναπατρισμού περίπου 100.000 γερμανών τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ήδη χθες βράδυ απογειώθηκαν 30 αεροσκάφη προκειμένου να τους παραλάβουν. Περίπου 35.000 Γερμανοί βρίσκονται στην Αίγυπτο, κατά υπολογισμούς που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η Γαλλία θα μπορούσε να απαγορεύσει στο έδαφός της Βρετανούς υπηκόους
Η Γαλλία θα μπορούσε να απαγορεύσει στο έδαφός της Βρετανούς υπηκόους, εφόσον οι βρετανικές αρχές δεν υιοθετούν μέτρα απομόνωσης, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα, προειδοποίησε εχθές ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
«Θα δυσκολευτούμε να δεχθούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα τους», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο France 2.
«Πρέπει όλος ο κόσμος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει μεθόδους και διαδικασίες που θα έχουν συνοχή», όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, επισήμανε ο Φιλίπ, όπου συμπλήρωσε:
«Είναι αυτονόητο ότι εάν τα γειτονικά κράτη (όπως) η Βρετανία παραμείνουν για πολύ καιρό χωρίς να προχωρήσουν στη λήψη του μέτρου της απομόνωσης, τότε θα δυσκολευτούμε πολύ να δεχθούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που θα κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα τους και θα έρχονται στη Γαλλία».
Εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου
Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.
Διαβάστε ακόμη
Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ
Κορωνοϊός – Φον Ντερ Λάιεν: Ελπίζω να έχουμε εμβόλιο στην αγορά πριν το φθινόπωρο