Ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ επέβαλλε με απόφασή του Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, σε δυο εκ των 29 συνολικά συλληφθέντων για παραβίαση των μέτρων πρόληψης μετάδοσης του κορωνοϊου που επέβαλε η κυβέρνηση. Η καταδίκη για τους δυο κατηγορούμενους ήρθε μετά από ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος που τους άσκησε χθες η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για παραβίαση μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Ο μεγάλος αριθμός των συλλήψεων για παραβίαση της συγκεκριμένης διάταξης, αποτυπώνεται άλλωστε και στο πινάκιο του Τριμελούς Αυτόφωρου Δικαστηρίου της Αθήνας. Σε αυτό υπήρχαν χθες 31 συνολικά υποθέσεις, εκ των οποίων οι 29 αφορούσαν συλληφθέντες για παράβαση των μέτρων της Πολιτείας βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Σε ό,τι αφορά στους άλλους 27 κατηγορουμένους, εκτός δηλαδή των δυο επιχειρηματιών που καταδικάσθηκαν, όλη ζήτησαν και έλαβαν αναβολή και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως προβλέπεται. Οι δίκες τους αναμένεται να γίνουν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων βάσει των νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τα οποία τα αυτόφωρα δικαστήρια θα δικάζουν μόνο υποθέσεις των οποίων οι κατηγορούμενοι είναι υπό κράτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει εκδώσει εγκύκλιο με την οποία ζητεί αυστηρή τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού. Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε δεκάδες συλλήψεις ανά την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων ζητούν από δικηγόρους και πολίτες να μην προσέρχονται χωρίς σοβαρό και επείγοντα λόγο στα δικαστήρια και υπενθυμίζουν την τελευταία την τελευταία υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία καμία προθεσμία δεν χάνεται και καμία αξίωση των πολιτών δεν παραγράφεται. Τέλος, απευθύνουν έκκληση σε όσους χρειάζονται διευκρινίσεις να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες των δικαστηρίων.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τις 127 έφτασαν οι συλλήψεις επιχειρηματιών που τα αψηφούν