Στις 5,1 ημέρες υπολογίζεται η μέση διάρκεια της ασυμπτωματικής φάσης επώασης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά στοιχεία που δημοσίευσαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι αυτό το χρονικό διάστημα από την έκθεση στον ιό μέχρι και την εκδήλωση των συμπτωμάτων δείχνει ότι η περίοδος της καραντίνας 14 ημερών για όσα άτομα έχουν εκτεθεί στον νέο κορωνοϊό, είναι λογικό.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 97,5% των ατόμων που προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2, θα εκδηλώσουν συμπτώματα μέσα σε 11,5 ημέρες. Και για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, μόνο 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά το πέρας της καραντίνας.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στις παραπάνω εκτιμήσεις αφού ανέλυσαν 181 περιπτώσεις από την Κίνα και άλλες χώρες, όλοι διαγνωσμένα κρούσματα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, που είχαν αναφέρει πιθανή ημερομηνία έκθεσης στον ιό και εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία ή είχαν έρθει σε επαφή με άτομα από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Η καραντίνα των 14 ημερών εφαρμόζεται παγκοσμίως από τις υγειονομικές αρχές μαζί με ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησης των ατόμων που είναι γνωστό ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο λοίμωξης λόγω επαφής με γνωστά κρούσματα ή επειδή έχουν ταξιδέψει σε ενδημική περιοχή.
«Βάσει των στοιχείων που αναλύσαμε, η ισχύουσα σύσταση για καραντίνα 14 ημερών και ενεργή παρακολούθηση είναι λογικό μέτρο, αν και ποτέ δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες περιπτώσεις να μην εντοπιστούν», εξηγεί ο συγγραφέας της έρευνας Justin Lessler, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός, ΕΕ: Τηλεφωνική Σύνοδος Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών για ευρωπαϊκό συντονισμό
Κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού: Δείτε την ενημερωμένη λίστα
Κρούσματα κορωνοϊού: Οι εστίες έξαρσης στην Ελλάδα – Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα