*Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον νέον κορωνοϊό ξεπέρασε τους 110.000 διεθνώς. Στην Ευρώπη οι νεκροί είναι περισσότεροι από 500. Η Λομβαρδία και το Βένετο στην Ιταλία βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας, ενώ φόβοι επιδημίας εκφράζονται ακόμα και για το Πιεμόντε. Η Κύπρος επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα την ώρα που στη Γερμανία οι ασθενείς ξεπερνούν τους 1000. Στη Γαλλία, τη δεύτερη πιο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριεστέρ βρέθηκε θετικός στον νέον κορωνοϊό.
Αντιμέτωπος με αυτήν την εξαιρετικά δυσοίωνη πραγματικότητα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε, μετά από πρόταση της Γαλλίας, έκτακτη- μέσω τηλεδιάσκεψης- Σύνοδο Κορυφής, ώστε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Παρόλο που βάσει της Συνθήκης της ΕΕ η πολιτική Υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάσταση είναι πλέον τόσο επείγουσα ώστε άπαντα τα κράτη – μέλη ζητούν τον ευρωπαϊκό συντονισμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η Ιταλία που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας στην ΕΕ ανησυχεί για τις ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας ενός μεγάλου τμήματος του βόρειου τμήματος της χώρας, κυρίως του Μιλάνο, του οικονομικού κέντρου της χώρας, και της Βενετίας με τα εκατομμύρια τουριστών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πριν λίγο ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια για τον κορωνοϊό, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», πρόσθεσε. «Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Α’ Εθνικής.
Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως όλη η Ιταλία θα αποτελέσει «Κόκκινη Ζώνη» και πως η Ρώμη υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η μετακίνηση του πληθυσμού θα περιοριστεί σε όλη την χώρα, πρόσθεσε. Η Γαλλία με 21 μέχρι τώρα νεκρούς και 1.191 κρούσματα «είδε» το χρηματιστήριο των Παρισίων να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρία του από το 2008. Στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δήλωσε ότι μετά τις «εξελίξεις των τελευταίων ημερών» απευθύνει σύσταση να απαγορευθούν συγκεντρώσεις και μαζικές εκδηλώσεις με περισσότερες από 1.000 συμμετοχές. Μέχρι στιγμής πρόκειται για σύσταση και όχι για απαγόρευση.
Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας της χώρας είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εάν δεν είναι απαραίτητο, ενώ την ίδια στιγμή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευρύνει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει για συγκεκριμένες περιφέρειες της Ιταλίας, εντάσσοντας και την Άνω Αδίγη (Alto Adige) στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για αυτόνομη περιοχή τη βορειοανατολικής Ιταλίας, στην οποία ομιλείται η γερμανική γλώσσα, γι αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γερμανούς τουρίστες
Εν τω μεταξύ τα δρακόντεια μέτρα που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση προκαλούν τρόμο για την ευρωπαϊκή οικονομία και δοκιμάζουν εκ νέου την ενότητα των 27. Την ίδια στιγμή όλα τα σχολεία της Μαδρίτης στην Ισπανία θα κλείσουν για τις επόμενες 14 ημέρες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού μια απόφαση που όπως και στην Ιταλία προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Ο λόγος είναι ότι, όσο και αν ακούγεται λογικό να κλείσουν τα σχολεία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα δεν έχουν δομές για να απασχολήσουν τα παιδιά για όσον καιρό τα σχολεία παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι γονείς να τα αφήνουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Τους πλέον ευάλωτους αυτής της νέας επιδημίας. «Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον νέον ιό. Αν τα αφήσεις με τους ηλικιωμένους παππούδες τους είναι σαν μια οικογένεια να αποφασίζει ότι τα παιδιά της θα σκοτώσουν τους γονείς τους. Είναι τραγικό». αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες από την Ιταλία.
Στην αυριανή τηλεφωνική Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αναμένεται να συζητηθούν κοινές πολιτικές ώστε τα κράτη – μέλη να περιορίσουν τις οικονομικές ζημίες και να κατορθώσουν να κρατήσουν «ζωντανά» τα συστήματα υγείας που βρίσκονται αντιμέτωπα με την πλήρη κατάρρευση.
Διαβάστε ακόμη
Κορωνοϊός, Ιταλία: «Κόκκινος συναγερμός» στη χώρα – Δραματική αύξηση των νεκρών, έφθασαν τους 463
Ο κορωνοϊός είναι «υπερτιμημένος» το… πόρισμα του προέδρου της Βραζιλίας
Κορωνοϊός-Μέτρα: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες εκδηλώσεις, νέος σχεδιασμός για ΜΕΘ