Δεν θα πληρώσουν ΦΠΑ, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές τον Μάρτιο, οι επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού. Η αναστολή πληρωμής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, είναι το πρώτο από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε κλάδους και περιοχές της χώρας που πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα το μεσημέρι στις 12.30 από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση σήμερα θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες των οικονομικών μέτρων στήριξης, τα οποία θα λαμβάνει στο εξής. Η ανακοίνωσή τους θα γίνεται σταδιακά και τμηματικά, εστιάζοντας μόνον σε αυτά που πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, αρχής γενομένης από την παράταση πληρωμής των οφειλών του Μαρτίου προς εφορία και Ταμεία. Προς το παρόν το μέτρο θα αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων διατάχθηκε να κλείσουν στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Η ίδια διευκόλυνση -αλλά και όποια άλλη αρχίζει σταδιακά να ενεργοποιείται- θα προσφέρεται εφεξής και σε όσους άλλους βρεθούν σε αντίστοιχη θέση με εκείνους που πρώτοι ενισχύθηκαν.
Το συνολικό πακέτο μέτρων όμως θα αποκαλυφθεί μετά το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός επιδιώκεται τα ενδεδειγμένα μέτρα και πολιτικές να συμφωνηθούν πανευρωπαϊκά – με εξαίρεση την Ιταλία όπου η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και η χώρα που μετρά ήδη απώλειες ζωών, ανακοινώνει διαδοχικά πακέτα οικονομικών μέτρων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αφετέρου, να διασφαλιστεί πλήρως ότι οι έκτακτες δαπάνες (αλλά και οι απώλειες εσόδων) δεν θα μετράνε στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση εξετάζουν να αναλάβει το Κράτος τις πληρωμές μισθών για επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να κλείσουν. Ωστόσο, αν και με τα σημερινά δεδομένα το κόστος φαντάζει μηδαμινό και πολύ περιορισμένο, στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να προϋπολογίσει τις συνέπειες που θα έχει για το κράτος, αν και εφόσον η κατάσταση ξεφύγει και στη χώρα μας. Όλα εξαρτώνται δηλαδή από τα πραγματικά γεγονότα και την έκταση και την ένταση που θα λάβουν τα προβλήματα στη χώρα, καθώς ό,τι ισχύσει για τον πρώτο μισθωτό που θα αποζημιωθεί για την απώλεια του μισθού του, θα πρέπει να ισχύει και για κάθε επόμενο που θα βρεθεί στη θέση του. Σε αυτήν την περίπτωση, άγνωστες παραμένουν το ύψος του επιδόματος μισθού, η διάρκεια χορήγησης και ο αριθμός των τελικών δικαιούχων που θα προκύψουν λόγω των συνθηκών, πέραν του κόστους και όλων των άλλων δαπανών ή φροντίδων που οφείλει το Κράτος να λαμβάνει για άλλα προβλήματα ή ελλείψεις που θα εκδηλώνονται -πχ για φάρμακα, νοσοκομεία, τροφοδοσίες, ρευστότητα, ασφάλεια κλπ.