*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Δύο στελέχη του κορωνοϊού εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο με το 70% των ασθενών να έχουν νοσήσει από τον πιο επιθετικό και μεταδοτικό «τύπο».

Ερευνητές από το Πεκίνο και τη Σαγκάη μελέτησαν 103 δείγματα του κορωνοϊού και εντόπισαν δύο στελέχη του: το L και το S . Το πρώτο L είναι το πιο κοινό και πιο επιθετικό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail».

Ο «Covid- 19» έχει μεταλλαχθεί σε τουλάχιστον δύο ξεχωριστά στελέχη από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στην πόλη Ουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες.

Τουλάχιστον 93.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο και σχεδόν 3.200 έχουν πεθάνει, ενώ 50.000 έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πεκίνο και τη Σαγκάη δήλωσε ότι το 70% των ασθενών είναι φορείς του πιο επιθετικού στελέχους του ιού, το οποίο ήταν στην κορύφωσή του στις αρχές Ιανουαρίου. Την εποχή αυτή είναι πιο σύνηθες το ήπιο στέλεχος του ιού, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το γεγονός ότι ο κορωνοϊος μπορεί να μεταλλαχθεί μπορεί να δυσκολέψει την παρακολούθηση ή τη θεραπεία αυξάνοντας τις πιθανότητες για τους ασθενείς να νοσήσουν για δεύτερη φορά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Προειδοποιούν πάντως ότι, η μελέτη τους που ανίχνευσε τη μετάλλαξη του Covid-19 χρησιμοποίησε μικρή ποσότητα δεδομένων – 103 δείγματα – κατά συνέπεια απαιτείται περαιτέρω έρευνα.