*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Ο νέος κορωνοϊός δεν είναι γρίπη αλλά ένας μοναδικός ιός, με μοναδικά χαρακτηριστικά, πρωτόγνωρος για τους ειδικούς. «Ποτέ άλλοτε ένας ιός δεν μπορούσε να μεταδοθεί τόσο γρήγορα όσο ο Covid- 19», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Καθώς η εξάπλωση του ιού φαίνεται ότι περιορίζεται στην Κίνα, δε συμβαίνει το ίδιο στον υπόλοιπο κόσμο. Συνολικά σε 70 χώρες έχουν καταγραφεί κρούσματα τα οποία σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονται σε 90 χιλιάδες ενώ οι νεκροί αγγίζουν τις τρεις χιλιάδες.
Tην ίδια ώρα, Βρετανός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Queen Mary University του Λονδίνου υποστηρίζει ότι, ο Covid 19 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εποχική ίωση, όπως η γρίπη, και να μην εξαφανιστεί . Δηλαδή να έρχεται και να φεύγει κάθε χρόνο, όπως διευκρινίζει στη βρετανική εφημερίδα Τelegraph o καθηγητής Τζο Όξφορντ.
Εξηγώντας τον συλλογισμό του, επισημαίνει ότι και άλλα μέλη της οικογένειας των κορωνοϊών, ιοί που πλήττουν το αναπνευστικό και τους ξέρουμε τα τελευταία 50 χρόνια ή και περισσότερο, είναι εποχικοί».
«Είναι ακριβώς όπως το κοινό κρυολόγημα, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στην Αγγλία», υποστηρίζει.
«Αν ο ιός Covid-19 εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει απλώς να περιμένουμε και να δούμε αλλά εικάζω ότι έτσι θα συμπεριφερθεί», προειδοποιεί ο Βρετανός επιστήμονας.
Aπό την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν αποκωδικοποιήσει πως ακριβώς συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός.
«Ο Covid-19 δεν είναι σαν τη γρίπη. Γνωρίζουμε ότι δεν μεταδίδεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τους ιούς της γρίπης. Αυτό μας δίνει μιας ελπίδα ότι μπορούμε να τον καταστείλουμε και να τον ελέγξουμε».
Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι όσα μέτρα κι αν ληφθούν είναι πολύ εύκολο να πιαστεί μια χώρα στον ύπνο όταν υπάρχει επιδημία.
Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι τα παιδιά, τα οποία εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στον ιό σε σχέση με τους ενήλικες και σπανίως παρουσιάζουν συμπτώματα, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού ακριβώς επειδή είναι ασυμπτωματικά.
Οι επιστήμονες της μεγαλύτερης μελέτης σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Κίνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 10 ετών και δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπορεί να τα βοηθήσει να προστατευτούν από τον ιό καλύτερα από ότι οι ενήλικες. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν αλλά να λειτουργήσουν ως φορείς μολύνοντας με τον ιό την πιο ευάλωτη κατηγορία: τους ενήλικες».
«Δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μολύνονται από τον ιό. Απλά δεν αρρωσταίνουν », υποστηρίζει ο Μαλίκ Πίρις, από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
«Εάν τα παιδιά έχουν μολυνθεί, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα μεταδώσουν τον ιό»…«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, αλλά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτό είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο που πρέπει να σκεφτούμε», προσθέτει.