*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Μια νέα θεωρία για την προέλευση του κορωνοϊού παρουσιάζει το πανεπιστήμιο της Γκανζού στην Κίνα, σύμφωνα με την οποία η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από ένα εργαστήριο της Ουχάν, 280 μέτρα από την κεντρική αγορά της πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο «South China University of Technology» ισχυρίζονται ότι, η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ουχάν.

Σε μελέτη των διδακτορικών φοιτητών, Μποτάο Τσιάο και Λεί Χιάο, στο εργαστήριο του κέντρου βρίσκονταν ζώα για ερευνητικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων 605 νυχτερίδες που αιχμαλωτίστηκαν στην κινεζική επαρχία Χουμπέι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας ερευνητής δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο και ήρθε σε επαφή με το αίμα των ζώων. Ο Κινέζος επιστήμονας μπήκε σε καραντίνα για 28 μέρες.

Στο εργαστήριο από το οποίο ενδέχεται να ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού, γίνονται μελέτες για τις επιδημίες ενώ οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται 280 μέτρα μακριά από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Times που επικαλείται δηλώσεις του Ντάνι Σόχαν, ενός πρώην αξιωματικού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, το Ινστιτούτο ιολογίας στην Ουχάν είναι μέρος ενός μυστικού προγράμματος βιολογικών όπλων.

Ωστόσο, η επικρατέστερη θεωρία έως τώρα είναι ότι ο κορωνοϊός που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό ξεκίνησε από υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στην κινεζική πόλη Ουχάν.

Προστατεύουν τα κατοικίδιά τους με χειρουργικές μάσκες

Ο πανικός που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί φοβίες στους Κινέζους που φορούν ακόμη και στα κατοικίδιά τους χειρουργικές ή και αυτοσχέδιες μάσκες για να τα προστατεύσουν από τον επικίνδυνο ιό.

Οι φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα «The Sun» δείχνουν γλυκύτατα τετράποδα με προστατευτικές μάσκες.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες ανησυχούν για τα κατοικίδιά τους και ανεβάζουν σχετικές φωτογραφίες στα social media για να δείξουν ότι τα προστατεύουν με μάσκες σαν κι αυτές φορούν οι ίδιοι.