Παγκόμια ανησυχία εγείρει η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, ειδικά μετά και τη μόλυνση 33χρονου Γερμανού σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων, στην Κίνα, μπορεί να κορυφωθεί «σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες» προτού αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με έναν Κινέζο επιστήμονα τον οποίο επικαλείται κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 106 νεκρούς και για περισσότερους από 4.500 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, στην πλειονότητά τους γύρω από την Ουχάν, στο κέντρο της χώρας.
«Η επιδημία δεν θα έχει ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας»
Ωστόσο, ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.
Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.
«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε»
Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.
Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».
Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ουχάν κυρίως επειδή «στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα κλασικό συνάχι», δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ στη δημόσια τηλεόραση CCTV. Ωστόσο εκτιμά πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας «η οποία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών αναπνευστικών ασθενειών».
Νέος κοροναϊός: Μεταδοτικός ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων, λέει Κινέζος ειδικός
Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων, λέει ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας. «Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας “στενές” εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων -η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ’ αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.
Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.
Κοροναϊός: Σε ευρωπαϊκό έδαφος μολύνθηκε ο Γερμανός ασθενής
Ως το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο με τον νέο κοροναϊό εκτιμάται η περίπτωση του 33χρονου Γερμανού εργαζόμενου της εταιρείας Webasto, που διαπιστώθηκε χθες στην Βαυαρία.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου. Ταυτόχρονα ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος είτε η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, η οποία επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου. Η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από τη Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν πριν από λίγο οι υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου, ο 33χρονος ασθενής είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.
Πεκίνο: «Ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το SARS»
To Χονγκ Κονγκ κλείνει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων του με την Κίνα για προληπτικούς λόγους, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» (SARS) κατά τη διάρκεια της επώασής του. Από την πλευρά του, ο Τζου Χιανγουάν, δήμαρχος της Ουχάν, της πόλης που θεωρείται η εστία μόλυνσης του ιού, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι έχουν βάλει τα δυνατά τους για την ταχύτατη ανέγερση νοσοκομείων που θα διακομιστούν οι ασθενείς.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Πεκίνου Μά Σιαόουεϊ δήλωσε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα, η ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται γίνεται όλο και ισχυρότερη». Ο ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα υγείας Γκάο Φου δήλωσε ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το SARS που έπληξε την Κίνα το 2003. Ωστόσο, όπως τόνισε, γίνεται πιο μεταδοτικός.
«Όσοι είχαν SARS μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό αφότου εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό. Αυτοί μπορούν να μολύνουν άλλους ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες».