Ιδιαίτερα υψηλή χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 τη νοσηρότητα από τον ιό της γρίπης καθώς «περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη νοσηρότητα και κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως εξήγησε φέτος η γρίπη «ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση και αυτό έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «φέτος έχουμε εξάπλωση και των δύο τύπων γρίπης Α στη χώρα και αυτό κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση».

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν είναι αργά για το εμβόλιο γιατί περιμένουμε και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ότι θα μας απασχολήσει (σ.σ. η γρίπη)».

Στην ερώτηση για τα συμπτώματα που θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία ο κ. Τσακρής απάντησε ότι «η γρίπη εκδηλώνεται με πολύ έντονα συμπτώματα, πολύ υψηλό πυρετό, έντονη καταρροή, βήχα» τονίζοντας ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη λήψη θεραπείας ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες επιπλοκών».

Κάλεσε, επίσης, όλους όσοι έχουν συμπτώματα «τις ημέρες που συμβαίνει αυτό θα πρέπει να μένουμε σπίτι λαμβάνοντας αγωγή και διατροφή που πρέπει όχι μόνο για τη δική μας προστασίας αλλά για να μην εξαπλωθεί ο ιός» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγεται αυτή την περίοδο η παρουσία σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα

Όπως εξήγησε, τέλος, ο κ. Τσακρής «η γρίπη μεταδίδεται αερογενώς σε απόσταση δύο μέτρων αλλά και από αντικείμενα. Να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο».