Ένα κομβικό βήμα για την υλοποίηση της αναβάθμισης των νοσοκομείων του ΕΣΥ έκανε το υπουργείο Υγείας. Εξασφάλισε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το κονδύλι για την ανακαίνιση των τουαλετών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και την αντικατάσταση των κλινοσκεπασμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Πρόκειται για την αρχή του «λίφτινγκ» στις γηρασμένες υποδομές του ΕΣΥ που όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Υγείας είναι αναγκαίο και θα αφορά ανακαινίσεις χώρων, από τις τουαλέτες μέχρι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και από τα χειρουργεία μέχρι τις ΜΕΘ αλλά και από τη μόνωση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέχρι τα… κλινοσκεπάσματα.
Για το «λίφτινγκ» του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει την κρατική ή την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά βασίζεται κυρίως σε δωρητές και ευεργέτες -οι οποίοι έχουν αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία σημαντικοί αιμοδότες του ΕΣΥ. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα δώσει τον τόνο, όπως πληροφορείται το protothema.gr, για τη νέα εποχή της αισθητικής και ουσιαστικής παρέμβασης στο ΕΣΥ αλλά και για την εποχή των μεγάλων δωρητών που θα αποδείξουν έμπρακτα την προσφορά τους.
Το προηγούμενο διάστημα οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν τις τουαλέτες των νοσοκομείων και εκτίμησαν το κόστος για την αναβάθμισή τους. Πρόκειται για περίπου 1.000 τουαλέτες, με τη δαπάνη των έργων ανανέωσης και βελτίωσης τους να εκτιμάται σε περίπου 900.000 ευρώ.
Ανάλογο μικρό λίφτινγκ θα επιχειρηθεί και σε ένα άλλο σημείο του ΕΣΥ, από τα μικρά αλλά τόσο σημαντικά για τους νοσηλευόμενους: στα κλινοσκεπάσματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο υλικό σε όλο το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον, ότι σε ό,τι αφορά τα κλινοσκεπάσματα τα τελευταία οκτώ χρόνια γίνονται με αμείωτο ρυθμό δωρεές πολιτών, φορέων και άλλων για την αντικατάστασή τους. Τα κλινοσκεπάσματα, οι κουρτίνες όπως και τα σερβίτσια φαγητού για τους ασθενείς αποτελούν από τα πιο μελανά σημεία των νοσοκομείων, καθώς είναι παλαιά, φθαρμένα και ελλιπή, ενώ η αντικατάστασή τους ευλόγως δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητα για τους επικεφαλής των νοσοκομείων, με δεδομένο τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε φάρμακα ή υγειονομικό υλικό.
Πλέον αλλάζει η οπτική και για αυτά τα δύσκολα σημεία των νοσοκομείων, μετά τις προτεραιότητες που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παράλληλα βεβαίως και με την αντιμετώπιση μείζονων θεμάτων όπως η εξασφάλιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προσωπικού, μέσα από την ενεργοποίηση σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Την ευθύνη για την ολοκλήρωση των όποιων παρεμβάσεων θα έχουν οι διοικητές των νοσοκομείων.