Στο «κόκκινο» βρίσκεται η λίστα των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τουλάχιστον 45 ασθενείς αριθμεί σήμερα αυτή η θλιβερή, ελληνικής πατέντας, λίστα για τα νοσοκομεία της Αττικής, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «διατίθενται μόλις μία- δυο κλίνες καθημερινά από όλα τα νοσοκομεία, που σημαίνει πως μόλις ένας -δυο ασθενείς μπαίνουν για νοσηλεία σε ΜΕΘ».
Η πραγματικότητα για τους ασθενείς της λίστας για ΜΕΘ είναι δραματική και συχνά γίνεται τραγική.
Όπως συνέβη με έναν από τους τρεις ασθενείς που βρίσκονταν διασωληνωμένοι τα τελευταία 24ωρα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην Αττική, λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών: ένας 62χρονος αστυνομικός, έχοντας διασωληνωθεί, κατέληξε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε θάλαμο της παθολογικής κλινικής.
«Συντετριμμένη η οικογένειά του – σημειωτέον ο γιος του εργάζεται στον χώρο της υγείας, σε δημόσιο νοσοκομείο- διερωτάται ποια θα ήταν η έκβαση της υγείας του 62χρονου αν είχε τη δυνατότητα να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ όπως έπρεπε, όπως είχαν ζητήσει οι παθολόγοι, όπως επέβαλε η διάγνωση της γρίπης και των επιπλοκών του» αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Την τελευταία εβδομάδα στη λίστα βρίσκονται κάθε μέρα 35-45 ασθενείς.
Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κάποιος πως το «έμφραγμα» στις ΜΕΘ συμβαίνει χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η έντονη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, που στέλνει κατά δεκάδες τους ασθενείς σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές, αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα με τους 45 ασθενείς της λίστας ενδεχομένως δεν θεωρείται καν… πρόβλημα στην παρούσα φάση. Στο υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πως με βάση τα περσινά στοιχεία τον Φεβρουάριο η λίστα αναμονής μπορεί να αριθμεί και 80 άτομα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας με τους διευθυντές ΜΕΘ της Αττικής, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι πλήρως ανεπτυγμένες 231 κλίνες ΜΕΘ, και παραμένουν κλειστές άλλες 20.
Το θέμα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ έχει εξελιχθεί σε ένα χρόνιο νόσημα για το σύστημα υγείας της χώρας μας, σε ένα νόσημα ανίατο όπως φαίνεται για όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Ο νυν υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε στη διάρκεια της σύσκεψης πως βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η στελέχωση των ΜΕΘ καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, με στόχο να λειτουργήσουν επιπλέον κλίνες, ωστόσο στην πράξη δεν έχει δρομολογηθεί κάτι ακόμη.
Αυτό που θα γίνει το επόμενο διάστημα είναι η έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ενεργοποιηθεί πιλοτικά μέσα στον τρέχοντα μήνα σε τρία νοσοκομεία της Αττικής και αναμένεται να δώσει στοιχεία για τη διακίνηση των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία και μέσα στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως η λύση στο πρόβλημα των ΜΕΘ δεν είναι κυρίως θέμα ποσοτικό, στον αριθμό των κλινών, αλλά θέμα κριτηρίων των ατόμων για την εισαγωγή αλλά και την παραμονή τους σε ΜΕΘ.