Ένας 61χρονος είναι το πρώτο θύμα της εποχικής γρίπης κατά την εφετινή περίοδο της επιτήρησης της νόσου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για την εποχική γρίπη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρόκειται για ασθενή που νόσησε με γρίπη, εμφάνισε επιπλοκές και κατέληξε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σημειώνεται ωστόσο στην έκθεση πως ο 61χρονος δεν ήταν εμβολιασμένος, παρότι συγκαταλεγόταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία είναι σημαντικός και υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Και κατά την περσινή περίοδο γρίπης τον Δεκέμβριο (2018) είχε αναφερθεί ο πρώτος ασθενής που κατέληξε από επιπλοκές της νόσου, επίσης μη εμβολιασμένος.

Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο – που ξεκίνησε η επιτήρηση της γρίπης- ως και τις 9 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 3 σοβαρά περιστατικά της νόσου, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Και οι τρεις ασθενείς ανήκαν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες οι ειδικοί συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ωστόσο όπως διαπιστώθηκε κατά τη νοσηλεία τους, κανείς δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο. Μάλιστα το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας είχε δηλωθεί ως «εισαγόμενο» καθώς αφορούσε ταξιδιώτη που νόσησε και χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πάντως πως η δραστηριότητα της γρίπης είναι χαμηλή στη χώρα μας, γεγονός που αποδίδεται και στις ήπιες καιρικές συνθήκες του περασμένου διμήνου. Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κορυφώνονται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και εξασθενούν στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις δειγμάτων από τη σεζόν 2019/2020 οι ιοί της εποχικής γρίπης που επικρατούν στην Ευρώπη είναι οι τύποι Α (71%) και Β (29%), ένα «μείγμα» που δυνητικά μπορεί να συντελέσει σε υψηλή θνησιμότητα κυρίως των ηλικιωμένων ασθενών και σε μεγάλη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι κυκλοφορεί ο ιός γρίπης τύπου Α. Ειδικότερα, την περίοδο 9–15 Δεκεμβρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης,στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 76 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 5 (6,6%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 2 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1).