«Στο ίδιο έργο θεατές» ήταν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι αλλά και οι εκατοντάδες πολίτες που αναζήτησαν υπηρεσίες υγείας, χθες, Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο Αττικόν κατά την εφημερία του. Το νοσοκομείο εισήλθε σε εφημερία χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς τραυματιοφορείς, χωρίς τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κυρίως χωρίς διαθέσιμα κρεβάτια!

Το αποτέλεσμα επίσης αναμενόμενο: οι συνοδοί μετέφεραν μόνοι τους τους ασθενείς όπου χρειαζόταν για τη διενέργεια εξετάσεων μέσα στο νοσοκομείο, η αναμονή των ατόμων στα Επείγοντα ήταν περί τις 8 ώρες, τα περιστατικά που εισήχθησαν ξεπέρασαν τα 150, με τα 130 εξ αυτών να «εισάγονται» σε ράντζα στους διαδρόμους και όχι σε θαλάμους κλινικών.

Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αποτυπώνουν σκηνές από αυτές που εκτυλίχθηκαν τις ώρες της εφημερίας στο Αττικόν και οι οποίες θα χαρακτηρίζουν και τις επόμενες ημέρες το νοσοκομείο, πιθανότατα μέχρι την επόμενη εφημερία του.

Στην πραγματικότητα το Αττικόν μπαίνει κάθε φορά σε έναν φαύλο κύκλο: ξεκινά να εφημερεύει με ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια οπότε η ανάπτυξη ράντζων στους διαδρόμους είναι μονόδρομος. Κατά τη χθεσινή εφημερία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπήρχαν μόλις 11 κρεβάτια ελεύθερα, οπότε ουδείς από τη διοίκηση του νοσοκομείου εξεπλάγη με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Παρότι ο νόμος ορίζει ότι κάθε νοσοκομείο πρέπει να εισέρχεται στην εφημερία με το 20% των κλινών του ελεύθερες, η πραγματικότητα στο ΕΣΥ διαμορφώνεται διαφορετικά. Στελέχη του ΕΣΥ αναφέρουν πως ο νόμος καταστρατηγείται με ευθύνη και των επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Τα νοσοκομεία που διαθέτουν τον ελάχιστο αριθμό ελεύθερων κλινών στην εφημερία τείνουν να είναι η εξαίρεση. Κι όταν πρόκειται για μεγάλα νοσοκομεία, με καταξιωμένους γιατρούς, όπως το Αττικόν, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον θλιβερό για την ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών.