Επανακαθορίζεται το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων και το σύστημα κοστολόγησής τους, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
«Ο πρωθυπουργός είχε πει προεκλογικά, ”το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”. Ερχόμαστε να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική δέσμευση, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμιά αύξηση στα φάρμακα και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογούνται τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα, ορίζει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η ψήφιση της τροπολογίας ουσιαστικά δρομολογεί το δελτίο τιμών των φαρμάκων, η προθεσμία για την έκδοση του οποίου λήγει στο τέλος του έτους – υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του δελτίου τιμών είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό, αλλά τελικά «κληροδοτήθηκε» όπως και πολλές άλλες μείζονες εκκρεμότητες και προβλήματα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με επεισοδιακό τρόπο, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.
Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι, για να λάβει τιμή ένα φάρμακο, θα λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται πως αυτό είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλάζοντας δραστικά το μέχρι πρότινος «καλάθι» των τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας σε αυτό μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι τις χώρες της Ευρώπης όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο.