Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται και οι έλεγχοι ήδη έχουν αρχίσει, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η επίσημη αρχή εφαρμογής του νόμου θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και είναι ανάλογα του βάρους του αδικήματος.

Τόνισε μάλιστα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού και τόνισε με έμφαση πως αυτό θα γίνει με την συνδρομή των παιδιών στα σχολεία και των γονέων που επιθυμούν να ισχύσει.

Σχετικά με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου, ο υπουργός τόνισε ότι οι αστυνομικοί πρώτοι από όλους θα βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή και θα λαμβάνουν το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα.

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι η τακτική που ακολουθεί δεν είναι τιμωρητική και θεωρεί τους Έλληνες πολίτες «συμπαίκτες» του στον αγώνα μείωσης του καπνίσματος και των αρνητικών επιδράσεών του. Οι καφετέριες έχουν δομές για να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω και όπως τόνισε ο υπουργός, το υπουργείο σκοπεύει να επιδοτήσει θερμάστρες για να μην κάθεται ο κόσμος που καπνίζει στο κρύο. «Στην Ελλάδα έχουμε ουσιαστικά 2 με 2,5 μήνες χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε επίσης στην κριτική που του ασκείται ότι μεταβάλει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και διορίζει τη διοίκηση, αλλά και ότι με τις αλλαγές που προωθεί αλλάζει το χαρακτήρα του Κέντρου. Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση, ενώ υπογράμμισε ότι το ζήτημα της απεξάρτησης των παιδιών «είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».