Υποτονική παραμένει η δραστηριότητα της εποχική γρίπης στην Ελλάδα, κατά το διάστημα 14-20 Οκτωβρίου, έχοντας σύμμαχο και την καλοκαιρία που επικρατεί.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία (τρίτη κατά σειρά) επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ο απολογισμός δεν διαφοροποιείται καθόλου σε σχέση με εκείνον της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου (1-7 Οκτωβρίου), οπότε είχε καταγραφεί ένα «εισαγόμενο» κρούσμα σοβαρής μορφής της γρίπης. Αφορούσε 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σημειώνεται πως δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Είναι ενδεικτικό πως από 28 δείγματα που ελέγχθηκαν για ιούς της γρίπης σε νοσοκομεία, μόλις ένα βρέθηκε θετικό και η ταυτοποίηση έδειξε ότι ήταν Α(Η3Ν2).

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν στους πολίτες πως πρέπει να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ιδίως όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Κυκλοφορεί ακόμη ο ιός του Δυτικού Νείλου

Σε αντίθεση με τη σχεδόν μηδενική κυκλοφορία της γρίπης, ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται ακόμη σε ζωηρή κίνηση, καθώς η καλοκαιρία ευνοεί τους πληθυσμούς των (μολυσμένων) κουνουπιών.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί ένα νέο κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου και ένας θάνατος λόγω επιπλοκών που προκαλεί η λοίμωξη στους ασθενείς.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στα νοσοκομεία 5 ασθενείς, με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου – οι 3 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 2 σε κλινικές.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 226 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 139 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 87 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 31 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, με τα θύματα σε όλες τις περιπτώσεις να είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.