Μια νέα αρχή γίνεται στον ΕΟΠΥΥ, με γνώμονα το συνολικό του μετασχηματισμό και με ιδιαίτερη έμφαση στον
ψηφιακό εκσυγχρονισμό του, πάντοτε με στόχο την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους του.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Παναγιώτη Πρεζεράκο και υπηρεσιακά στελέχη είχε χθες σύσκεψη εργασίας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κατά την οποία ζήτησε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, αλλά και άλλες πληροφορίες, όπως περιουσιακά στοιχεία και εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.
«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε δήλωσή του, θέτοντας το περίγραμμα των πολιτικών που σκοπεύει να υλοποιήσει.
Ο εξορθολογισμός των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ και η ανακατάταξη των πόρων αποτελούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απόλυτη προτεραιότητα. Βασικό μέλημα του υπουργού Υγείας, θέμα που βρέθηκε και στη χθεσινή ατζέντα συζήτησης είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019. Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίησή του,
οι δαπάνες φτάνουν στα 6,5 δισ. ευρώ και έχει έλλειμμα 188 εκατομμυρίων, το οποίο υπερκαλύπτεται από ταμειακά διαθέσιμα 232 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημαντικό είναι και το ζήτημα σύνταξης του προϋπολογισμού του 2020. Στις συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με παρόχους, εκφράστηκαν έντονα παράπονα για μειωμένα κονδύλια που δίνονται για εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, όπως επίσης και για τις υποχρεωτικές
επιστροφές σε περίπτωση υπέρβασης των κλειστών προϋπολογισμών (clawback). Να θυμίσουμε ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είχαν κατεβάσει «ρολά» για το θέμα αυτό πριν τις εκλογές.
Αλλαγές αναμένονται και στη διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι υπάρχουσες βάσεις και συστήματα δεδομένων, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ενισχυθούν με νέα εργαλεία καταγραφής, όπως ο ολοκληρωμένος φάκελος ασθενούς, καθώς και με τεχνικές διαχείρισης Μεγα – Δεδομένων και με εργαλεία ανάλυσης αυτών.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Απλοποίησης Διαδικασιών Γιώργου Γεωργαντά και θέμα την ψηφιακή διακυβέρνηση στον χώρο της Υγείας.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει ο ΕΟΠΥΥ και στην αξιολόγηση που προωθείται για θεραπείες. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης, ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και να εφαρμοστεί σύστημα σάρωσης ορίζοντα με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να λειτουργήσει στον ΕΟΠΥΥ υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον
Οργανισμό.