Στο θέμα των δεκάδων ράντζων, που αποτελούν ρουτίνα στο νοσοκομείο Αττικόν, επανέρχεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με την ευκαιρία της αλλαγής της ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας και ζητεί από τους νέους επικεφαλής της Αριστοτέλους να ληφθούν επειγόντως μέτρα «για το αίσχος των ράντζων» όπως το χαρακτηρίζει.
Τονίζει δε η ΕΙΝΑΠ πως έχουν γίνει επανειλημμένες προτάσεις από τα εκλεγμένα όργανα των εργαζομένων του νοσοκομείου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για την αντιμετώπισή του, ωστόσο κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα. Περιγράφει, αντιθέτως, αυτό που γίνεται, δηλαδή ότι «επαναλαμβάνονται διαχρονικά και συστηματικά, «ερήμην» των εκπροσώπων των εργαζομένων, πρακτικές επέκτασης ή αλλαγής των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου που επιδεινώνουν το οξύτατο πρόβλημα νοσηλείας ασθενών σε ράντζα» επισημαίνει η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών.
Αναφέρεται ουσιαστικά η ΕΙΝΑΠ στην πρακτική που ακολουθείται στο νοσοκομείο, τα τελευταία δύο χρόνια, να μειώνονται δραστικά, χωρίς κανέναν βάσιμο λόγο, αλλά με το «έτσι θέλω» της διευθύντριας της Ιατρικής υπηρεσίας, κυρίας Γεωργίας Γερολουκά- Κωστοπαναγιώτου, οι κλίνες της Καρδιολογικής κλινικής. Το γεγονός αυτό όπως έχει καταγγείλει η ΕΙΝΑΠ οδηγεί μοιραία στην αύξηση των ράντζων στους διαδρόμους του νοσοκομείου, μετά από κάθε εφημερία.
Η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου το καλοκαίρι του 2017 είχε ζητήσει από τον διοικητή, κ. Δραγώνα, να παραχωρηθούν κλίνες από την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στη Θωρακοχειρουργική. Συγκεκριμένα, ζητούσε την παραχώρηση 14 κλινών για να διπλασιαστεί η δυναμικότητα της Θωρακοχειρουργικής και Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε επισημάνει ότι η μειωμένη δυναμικότητα της Καρδιολογικής είχε ως αποτέλεσμα τα δεκάδες ράντζα που αναπτύσσονταν σε κάθε εφημερία στους διαδρόμους του «Αττικόν». Επίσης, είχε επισημάνει ότι η Θωρακοχειρουργική κλινική δεν συμμετέχει στις σχετικές εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής και ότι λειτουργεί με προγραμματισμένα ραντεβού, γεγονός που προφανώς δεν δικαιολογεί την αύξηση των κλινών της. Τελικά οι 12 κλίνες της Καρδιολογικής «κατακυρώνονται» στους θωρακοχειρουργούς με τους οποίους είχε συνταχθεί η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε τη διοίκηση του νοσοκομείου και απαίτησε την ανάκληση της απόφασης αυτής.
Στο μεταξύ, παράλληλα με τις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ, προχωρούσαν και άλλες ενέργειες μέσα στο νοσοκομείο. Αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, η πρόσληψη δύο ιατρών στη Θωρακοχειρουργική. Ανάμεσα στους υποψηφίους που κρίνονται από το Συμβούλιο Πρόσληψης – Κρίσης είναι και ο γιος της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας. Στη γενική κατάταξη ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν 5ος, ωστόσο όταν με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου ορίστηκε εξειδικευμένη προσοντολογία, ήρθε στη 2η θέση της τελικής κατάταξης και τελικά τον Δεκέμβριο του 2018 διορίστηκε στη Θωρακοχειρουργική Κλινική του «Αττικόν».
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει, ότι επιχειρείται και πάλι τις τελευταίες μέρες από τη Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας νέα μείωση των κλινών της Καρδιολογικής κλινικής, η οποία «θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της νοσηλείας καρδιοπαθών σε ράντζα». Για τον λόγο αυτό η Ένωση ζητεί άμεση αντιμετώπιση του θέματος από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά εφόσον ληφθούν υπόψη τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις των εργαζομένων. Θεωρεί δε αυτονόητη «την ακύρωση της επικίνδυνης για τους καρδιοπαθείς ασθενείς απόφασης της διοίκησης του νοσοκομείου για επέκτασης της θωρακοχειρουργικής κλινικής σε βάρος της καρδιολογικής κλινικής».