Τριάντα δύο ημέρες συνεχούς εφημερίας, χωρίς ρεπό, συμπλήρωσε η μοναδική παθολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λήμνου, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στηλιτεύοντας τη στάση της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που απάντησε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της γιατρού για συνδρομή και από άλλον συνάδελφο της, με “εντέλλεσθε”  ώστε να παραμείνει σε εφημερία για άλλες 17 συνεχόμενες ημέρες.

“Από τις 12/7 το Γενικό Νοσοκομείο της Λήμνου δεν έχει εφημερεύοντα παθολόγο. Η μοναδική παθολόγος του νοσοκομείου, η οποία υποχρεώθηκε να εφημερεύει συνέχεια από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου παρέμεινε στο νοσοκομείο χάρη στο  αίσθημα ευθύνης  για τους ασθενείς της, αφού εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας  της διοίκησης του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας το νοσοκομείο δεν είχε εφημερεύοντα παθολόγο. Έπειτα από 32 μέρες συνεχούς εφημερίας, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ρεπό, αναγκάστηκε να διακομίσει σηπτικό περιστατικό” περιγράφει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ασκούσε το ιατρικό της καθήκον η μοναδική παθολόγος του νοσοκομείου του νησιού.

Σημειωτέον πως η παθολόγος στο νοσοκομείο της Λήμνου έπρεπε θεωρητικά να καλύπτει τις ανάγκες 60.000 κατοίκων τους καλοκαιρινούς μήνες, να περιθάλπει νοσηλευόμενους ασθενείς, να κάνει εξωτερικά ιατρεία, να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα χωρίς ρεπό, σε ένα νοσοκομείο τραγικά υποστελεχωμένο με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγου, νευρολόγου, πνευμονολόγου, ογκολόγου).

Οι ευθύνες των αρμοδίων 

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι τεράστιες. “Όχι μόνο δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια για τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, όχι μόνο απαντούσαν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της συναδέλφου να βρεθεί λύση, με ειρωνεία και απαξίωση, όχι μόνο αρνούνται να της υπογράψουν την άδεια που έχει ζητήσει αλλά η λύση που προκρίνει η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι να δώσουν «εντέλλεσθε» στη συνάδελφο για να εφημερεύει μέχρι το τέλος του Ιουλίου και στη συνέχεια να μετακινηθεί γιατρός από το επίσης τραγικά υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να καλύπτει τις εφημερίες” καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΟΕΝΓΕ με τη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κυρία Όλγα Ιορδανίδου, η Ομοσπονδία κάλεσε την αρμόδια να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τόσο της γιατρού όσο και των κατοίκων, μόνιμων και μη, του νησιού.  Η ΟΕΝΓΕ ζητεί επίσης να εγκριθεί η άδεια της παθολόγου και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και  να καλυφθούν οι εφημεριακές ανάγκες του νοσοκομείου. Τέλος, ζητεί να προχωρήσει η άμεση στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο μόνιμο  ιατρικό  προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της Λήμνου  και η ασφαλής εφημέρευση  σε καθημερινή βάση.