Με βαρύ αλλά και fast track πρόγραμμα θεσμικών και ενημερωτικών συναντήσεων ξεκινά η θητεία στην Αριστοτέλους για το «δίδυμο της υγείας» όπως προσδιορίστηκαν χαριτολογώντας, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης- παραλαβής, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά δρομολογήθηκε από χθες, καθώς πριν από την τελετή παράδοσης- παραλαβής οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης συναντήθηκαν με τον απερχόμενο υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τους γενικούς γραμματείς – ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ευχήθηκε εκ του μακρόθεν, από την Κρήτη, καλή επιτυχία στους νέους επικεφαλής όπως είπε ο κ. Κικίλιας.

Μετά την τελετή η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου, σε συνέχεια της «εντολής» για ενημέρωση που είχε δώσει ο κ. Ξανθός. Κατά τη συνάντηση αυτή ουσιαστικά τέθηκε από τον κ. Κικίλια στα στελέχη του υπουργείου το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να του παραδώσουν τις αναφορές τους για τα μείζονα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Άλλωστε σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα τηρεί και ο ίδιος για τον τομέα ευθύνης του – ο Πρωθυπουργός θα παραδώσει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο σε όλα τα μέλη του φακέλους με τον σχεδιασμό και τη στοχοθεσία μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με βάση δε αυτή τη στοχοθεσία και την υλοποίηση της κάθε υπουργός θα αξιολογείται.

Το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ανοίγει ουσιαστικά τον ευρύ κύκλο θεσμικών συναντήσεων για τον υπουργό Υγείας. Την πόρτα του γραφείου του θα περάσουν, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων όλοι οι επικεφαλής φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο και οι οποίοι έχουν κομβικό ρόλο στον χώρο της υγείας, για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Έτσι, αναμένεται να συναντηθούν με τους νέους ενοίκους της Αριστοτέλους ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοας (ΣΕΥΥΠ), κ. Σταύρος Ευαγγελάτος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλης Πλαγιανάκος, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Ιωάννης Μαλέμης, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Παναγιώτης Τζανετής.

Ο τελευταίος, πάντως, προς το παρόν δεν βρίσκεται στην Αθήνα, ώστε να ανταποκριθεί στη σχετική πρόσκληση του υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην Κρήτη από όπου κατάγεται, έχοντας παρατείνει όπως λένε οι κακές γλώσσες την εκλογική του άδεια.

Στο ίδιο πρόγραμμα συναντήσεων εντάσσονται και οι ενημερώσεις του υπουργού από τους διοικητές των δύο μεγάλων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της Αττικής, όπου βρίσκονται ουσιαστικά τα μισά νοσοκομεία της χώρας – με τις ουκ ολίγες δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν. Έτσι, οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης αναμένεται να συναντηθούν με την κυρία Ιωάννα Διαμαντοπουλου της 1ης ΥΠΕ και την κυρία Όλγα Ιορδανίδου από την 2η ΥΠΕ.

Μακρύς είναι ο κατάλογος των εκπροσώπων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων που αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εκπρόσωποι γιατρών, νοσοκομειακών γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, εργαζομένων στα νοσοκομεία, θα υποβάλουν ως είθισται το αίτημά τους για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και θα του παραθέσουν προβλήματα του κλάδου τους που ζητούν λύσεις.

Στην ίδια φάση… αναμονής αλλά και προετοιμασίας της ατζέντας για τη συνάντηση βρίσκονται και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, φορείς του φαρμάκου, αναμένεται εντός της ημέρας να συγχαρούν εγγράφως τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αφού οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης ενημερωθούν από τους προκατόχους τους για τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στα καινοτόμα φάρμακα (αξιολόγηση, έγκριση, τιμολόγηση κ.α.), θα ακολουθήσει κύκλος επαφών γνωριμίας και εδραίωσης πεδίου διαλόγου και συνεργασίας με τις εταιρείες της φαρμακευτικής καινοτομίας.