Δυσμενείς ανατροπές (και) στο πεδίο του συνεδριακού τουρισμού θα επιφέρει η πρόσφατη υπουργική απόφαση, που αλλάζει τα δεδομένα στη διαδικασία εγκρίσεων των ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων και κατά συνέπεια στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO.

Μετά την αντίδραση των γιατρών, μέσω των επιστημονικών εταιριών, το θέμα αναδεικνύει και ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας ότι η Κανονιστική Πράξη 46754/19-6-2019 του Υπουργείου Υγείας, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης 46340/18-6-2019, εκτός του ότι είναι ασαφής και ελλιπής, παρακάμπτει τη διαδικασία της ψηφοφορίας εντός της Βουλής, όπως είχε συμφωνηθεί με εκπροσώπους του ΚΕΣΥ στο παρελθόν.

«Πρόκειται για μία υπουργική απόφαση, που μόνο εμπόδια θα προκαλέσει στην ομαλή διεξαγωγή των συνεδρίων» αναφέρουν σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, και υπενθυμίζει πως «σε συνεργασία με τους φορείς, που εκπροσωπούν τον κλάδο, είχε κατορθώσει με προσπάθειες πολλών ετών, πολλαπλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, τόσο με εκπροσώπους του ΕΟΦ, όσο και του ΣΦΕΕ και σε στενή συνεργασία με τα μέλη του, να εξασφαλίσει μία απρόσκοπτη διαδικασία έγκρισης συνεδρίων, η οποία αποσκοπούσε στην ομαλή διαδικασία διεξαγωγής τους και στην ανάπτυξη του κλάδου των συνεδρίων στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλλε τόσο στην ιατρική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, όσο και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Οι ανακολουθίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ)

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, εκπρόσωποι του κλάδου συμμετείχαν σε πολλαπλές συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΕΣΥ, με στόχο πάντα την ομαλή μετάβαση της διαδικασίας εγκρίσεων από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του ΚΕΣΥ, ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, τόσο με τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Εταιρειών, όσο και με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, αμφότεροι ενημερώθηκαν, όπως λένε, ξαφνικά για την νέα Υπουργική Απόφαση. Την τελευταία δε την χαρακτηρίζουν απόλυτα ασαφή, χωρίς επαρκή πληροφόρηση, με πολλά κενά και με οδηγίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη από την επιστημονική κοινότητα. «Επιπλέον, περιορίζει πολύ τη δραστηριότητα του οργανωτή συνεδρίων, πλήττοντας έτσι σοβαρά και το επάγγελμά μας, ειδικά σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα έχει σαφή ανοδική πορεία στο διεθνή συνεδριακό χάρτη. Είναι μία «παγκόσμια πρωτοτυπία» η οποία πυρπολεί τις μέχρι σήμερα «ευαίσθητες ισορροπίες» του Συνεδριακού Τουρισμού στη χώρα μας» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η διαδικασία έγκρισης ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων (από τον ΕΟΦ και πλέον από το ΚΕΣΥ), που ισχύει στην Ελλάδα, δεν παρατηρείται σε καμιά άλλη χώρα στον κόσμο, γεγονός που όπως εκτιμούν θα αποτρέπει τις Διεθνείς Επιστημονικές Ενώσεις να οργανώσουν συνέδριο στην Ελλάδα.

«Σε μια συγκυρία που θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε στο 100% την ευνοϊκή θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη συνεδρίων, δημιουργούνται επιπλέον εμπόδια, που ισοπεδώνουν και ακυρώνουν την όλη προσπάθεια του κλάδου μας για ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού» αναφέρουν και προσθέτουν πως μετά τις εκλογές θα επανέλθουν στο ζήτημα και θα προβούν σε όλες τις ενέργειες που πρέπει, ώστε η Υπουργική Απόφαση, να αποσυρθεί ή να τροποποιηθεί, προς όφελος της Ιατρικής Εκπαίδευσης, της Διαφάνειας, των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), και της Εθνικής Οικονομίας.