Με φόντο βαριές κατηγορίες για εκλογική νοθεία, εμφύλιες (ενδοπαραταξιακές) διαμάχες, δικαστικές συγκρούσεις στους κόλπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) οι οποίες κατά κοινή διαπίστωση έχουν τραυματίσει το κύρος του ιατρικού σώματος και του ανώτατου θεσμικού οργάνου του, θα διεξαχθούν αύριο οι επαναληπτικές εκλογές στον ΠΙΣ.

Οι εξελίξεις τους τελευταίους δύο μήνες ήταν συνεχείς και ανατρεπτικές. Αρχικά πυροδοτήθηκαν από τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, καταγγελίες οι οποίες δίχασαν τους γιατρούς και τους Ιατρικούς Συλλόγους, και στη συνέχεια «φούντωσαν» ακόμη περισσότερο από την απόφαση του υπουργού Υγείας να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών. Στο σκηνικό προστέθηκαν και οι δικαστικές αντιπαραθέσεις. Τον περασμένο Μάιο κατά της υπουργικής απόφασης του κ. Ανδρέα Ξανθού προσέφυγε στο ΣτΕ ο πρόεδρος του ΔΣ που συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις εκλογές της 3ης Μαρτίου, ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Την περασμένη Τετάρτη την ίδια κίνηση έκαναν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στον ΠΙΣ έχουν διαμορφωθεί δύο «στρατόπεδα», το εκλεγμένο προεδρείο όπως προσδιορίζεται το ΔΣ που συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις εκλογές με πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο (το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται από το υπουργείο Υγείας) και το μεταβατικό προεδρείο με πρόεδρο τον κ. Αναστάσιο Βασιάδη, ο οποίος ορίστηκε ως επικεφαλής ουσιαστικά του προηγούμενου ΔΣ επί προεδρίας Βλασταράκου, προκειμένου να διενεργήσει τις νέες εκλογές. Και οι δυο πρόεδροι προέρχονται από την παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ και η οποία ήταν η πλειοψηφούσα στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου (είχε λάβει ποσοστό 62% έναντι 10% της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο, κάθε προεδρείο αρνείται την ύπαρξη του άλλου.

Ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει από το ΔΣ του ΠΙΣ, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16 Μαρτίου, να διαβιβάσει στο υπουργείο Υγείας, μια σειρά από έγγραφα σχετικά με την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών.

Σύμφωνα με το εκλεγμένο προεδρείο του ΠΙΣ, «παρά το γεγονός ότι του απεστάλησαν όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου έγγραφα για την απόδειξη της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας», ο υπουργός Υγείας δεν επικύρωσε τα αποτελέσματα διότι «δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη βούληση του εκλογικού σώματος».

Ο κ. Ξανθός μετά την απόφαση να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαρτίου, έδωσε εντολή στο ΔΣ που διενέργησε τις εκλογές της 3ης Μαρτίου, δηλαδή στο μεταβατικό προεδρείο, να διενεργήσει νέες εκλογές εντός δύο μηνών. Αυτές προσδιορίστηκαν για το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, ο κ. Εξαδάκτυλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την αναστολή της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης η οποία δεν αναγνώριζε τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών. Η προσφυγή του κ. Εξαδάκτυλου απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί όμως στο δικαστήριο, καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να συζητηθούν και οι προσφυγές των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι οποίοι ζητούν επίσης την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του ΠΙΣ.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως οι σχέσεις υπουργείου Υγείας και γιατρών οξύνθηκαν περισσότερο όταν ο γενικός γραμματέας του προηγούμενου ΔΣ του ΠΙΣ, κ. Δημήτρης Βαρνάβας κατηγόρησε τους κ.κ. Εξαδάκτυλο και Γιώργο Ελευθερίου, πρόεδρο και γενικό γραμματέα του ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές του Μαρτίου, για διακίνηση πλαστογραφημένου εγγράφου, σπεύδοντας να υπερασπιστεί ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του κ. Ξανθού. Ωστόσο, τα μέλη του Αγωνιστικού Κινήματος Γιατρών του ΠΙΣ που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή τους, μετά την ανάθεση των επαναληπτικών εκλογών στο μεταβατικό προεδρείο, καταλόγισαν στο υπουργείο Υγείας «αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση την ακύρωση των εκλογών της 3/3/2019» και κάλεσαν τον υπουργό Υγείας να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες.