Σταθερά σε πορεία εξόδου από το σκληρό πεδίο της επιδημίας κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα. Η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών – πλέον έχει εμβολιαστεί το 71,3% του γενικού πληθυσμού- επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά μόνο για εμβολιασμένους, όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί.

Την ίδια πορεία ακολουθούν αλλά με πιο αργό βηματισμό και οι υγειονομικές δομές οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν μετατραπεί κατά το ήμισυ ή και περισσότερο σε δομές covid-19. Η αποκλιμάκωση της επιδημίας όπως αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις νέες εισαγωγές ασθενών, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, απελευθερώνει «δυνάμεις» που είχαν δεσμευτεί για τις ανάγκες των ασθενών covid και δρομολογεί αλλαγές στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προς όφελος όλων των ασθενών και όχι μόνο όσων νοσούν από κορωνοϊό.

Ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων δεν φαίνεται να υποχωρεί – διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις 17.000 με 19.000 κρούσματα- ωστόσο με τη σαφή αποσύνδεση ιικού φορτίου και νοσηλειών που χαρακτηρίζει τη μετάλλαξη Omicron, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται να υλοποιήσουν το σχέδιο αποκλιμάκωσης των κλινών covid στο ΕΣΥ με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι στα νοσοκομεία της χώρας οι νοσηλευόμενοι λόγω covid ανέρχονται σε περίπου 3.700 με τους 2.870 να είναι σε απλές κλίνες και τους άλλους σε ειδικές Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 455.

Η διοίκηση κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας αξιολογώντας τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την επιδημία αλλά και τις συνολικές ανάγκες των ασθενών, θα υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας την πρότασή της με το χρονοδιάγραμμα παραχώρησης κλινών covid στις γενικές κλίνες κάθε νοσοκομείου. Ομοίως θα απελευθερώνει κλίνες ΜΕΘ covid όταν το επιτρέπει η κατάσταση αλλά και χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες προϋποθέτουν επίσης διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Κάθε αποδέσμευση κλινών θα οδηγεί σε επιστροφή και του προσωπικού στην προτέρα θέση του, στις ειδικές και γενικές κλινικές από όπου μετακινήθηκε για τις ανάγκες της επιδημίας. Στη συνέχεια και με βάση πάντα τις ανάγκες των ασθενών λόγω κορωνοϊού θα διακοπούν οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει κλίνες covid.

Για παράδειγμα, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής φαίνεται μείωση στις εισαγωγές με περαιτέρω τάση υποχώρησης κατά τους ειδικούς. Σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση για κλίνες ΜΕΘ non covid που καταγράφεται, οι αρμόδιοι επιχειρούν τη μερική αποκλιμάκωση των κλινών covid, απλών και ΜΕΘ, σε πρώτη φάση ως τα μέσα Μαρτίου. Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα κρίνουν πως θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των δυνάμεων που έχουν δεσμευτεί για την επιδημία, αν μπορεί πχ να επιταχυνθεί ή όχι.

Επιστροφή στην κανονικότητα για τα νοσοκομεία της Αττικής

Οι απλές κλίνες covid στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ήταν την περασμένη Πέμπτη 1.856, συμπεριλαμβανομένων 208 στον ιδιωτικό τομέα, και άλλες 219 ήταν οι κλίνες ΜΕΘ covid.

Σύμφωνα με το σχέδιο αποκλιμάκωσης κλινών covid που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και το οποίο έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, η αποσυμπίεση του ΕΣΥ προτείνεται να αρχίσει σταδιακά από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Μέχρι την άλλη Δευτέρα οι αρμόδιοι εισηγούνται να μειωθούν οι κλίνες covid στον «Ευαγγελισμό», απλές και ΜΕΘ, αλλά και να επαναλειτουργήσει η Καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου – υπενθυμίζεται πως είναι είναι η μία εκ των τριών εξειδικευμένων κλινικών του συστήματος δημόσιας υγείας στην Αττική, μαζί με εκείνες του Ιπποκράτειου και του Ωνασείου.

Για το «Σισμανόγλειο», που σηκώνει αρκετές εβδομάδες αποκλειστικά το βάρος των ασθενών με νόσο covid, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ εισηγείται να παραμείνει εκτός εφημεριών ως τις 15 Μαρτίου, με τα νοσοκομεία «Αγιοι Ανάργυροι» και ΝΙΜΤΣ να δέχονται τους ασθενείς για γενικά περιστατικά, πλην covid, παίρνοντας τη θέση του στις εφημερίες.

Προτείνεται όμως να ανοίξει και πάλι το Καρδιολογικό τμήμα, η Πανεπιστημιακή Ουρολογική κλινική αλλά και τα χειρουργεία, με 25 κλίνες να παραχωρούνται και πάλι για τις ανάγκες των χειρουργικών περιστατικών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές η 1η ΥΠΕ προτείνει 15νθήμερη παράταση. Η σύμβαση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η εισήγηση είναι να παραταθεί η νοσηλεία ασθενών με covid σε τρεις ιδιωτικές κλινικές – Ντυνάν, ΙΑΣΩ, ΛΗΤΏ- μέχρι τις 15 Μαρτίου. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.