Δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοϊού αποδεικνύεται (και) ο Φεβρουάριος. Η κορύφωση του πέμπτου κύματος τον Ιανουάριο, που σήκωσε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου η μετάλλαξη Omicron, δεν σήμανε, όπως αποδεικνύεται, την οριστική φάση της αποκλιμάκωσης, αλλά μια σειρά από εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα η χώρα βρίσκεται σε μία τέτοια φάση αποκλιμάκωσης μετά από μικρή έξαρση του ιού την πρώτη εβδομάδα του μήνα, όπως επισήμαναν κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας όμως ότι είναι δύσκολη εφεξής η πρόβλεψη.
«Τα δεδομένα που έχουμε συνηγορούν υπέρ μιας ταχείας αποκλιμάκωσης εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία εξελίσσεται ως βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό, που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί. Είναι υψηλό το πλατό, δηλαδή έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό αριθμό τα κρούσματα, και με εκτεταμένη διασπορά» περιέγραψε την επιδημιολογική κατάσταση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ενδεικτικό της διασποράς είναι το στοιχείο που ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι τουλάχιστον το 1,5% του πληθυσμού της χώρας νοσεί λόγω του κορωνοϊού.
Πώς κινούνται Omicron και Δέλτα
Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις γεννάει η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανσιμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ειδικότερα, επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της παραλλαγής Omicron, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 ενώ εντύπωση προκαλεί και η… επίμονη κυκλοφορία της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές.
Όπως αναφέρεται, την περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, από τον έλεγχο των 1.725 δειγμάτων αναδείχθηκαν 1.425 κρούσματα της Omicron. Από αυτά, 29 αφορούν την υποπαραλλαγή ΒΑ.2. Τα 21 κρούσματα εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες της Άρτας (1), του Βορείου Τομέα Αθηνών (1), του Δυτικού Τομέα Αθηνών (2), του Ηρακλείου (3), του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (8), του Λασιθίου (4), της Μήλου (1) και του Νοτίου Τομέα Αθηνών (1), ενώ οκτώ (8) ήταν εισαγόμενα κρούσματα.
Συνολικά τα κρούσματα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 είναι 33, αλλά η εικόνα σταματά στον περασμένο μήνα και δεν «ανοίγει» ακόμη για τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει πως ουδείς αποκλείει η Omicron ΒΑ.2 να τρέχει στο μεταξύ με ταχύτητα που θα αποτυπωθεί στο επιδημιολογικό δελτίο τις επόμενες ημέρες.
«Όταν βλέπουμε μία αντοχή στην επικράτηση της Omicron, υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να βλέπουμε την υποπαραλλαγή της, BA.2» είπε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν ενταθεί η κυκλοφορία της δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας γιατί δεν έχει δραματικά μεγαλύτερη συμπεριφορά από την Omicron.
Το πρόβλημα που θα προκαλέσει, αφορά τους ανεμβολίαστους. Όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, μελέτες έδειξαν ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και για τους ανεμβολίαστους άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα με το αν έχουν νοσήσει με Omicron ή με Δέλτα.
«Για αυτόν τον πληθυσμό η Omicron σίγουρα δεν αποτελεί μια απλή ίωση ούτε απλό κρυολόγημα» τόνισε η καθηγήτρια και ξεκαθάρισε πως και η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό δεν προσφέρει ικανή προστασία.
Γιατί επιμένει η Δέλτα
Παρά την επικράτηση της Omicron, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καταγραφεί κρούσματα της Δέλτα. To δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου η Δέλτα εμφανίζεται στο επιδημιολογικό δελτίο με ποσοστό 8,97% και η Omicron με 91,3%. Αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα από τα χθεσινά 19.154 κρούσματα κορωνοϊού τα 1.724 οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα. Πρόκειται για εναν διόλου ασήμαντο αριθμό κρουσμάτων που δίνει σημαντικό αριθμό, έως και το 15%, ασθενών με σοβαρή νόσο που χρειάζονται νοσηλεία.
Aπό το σύνολο του δειγματοληπτικού ελέγχου, στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης του κορωνοϊού κατά το ίδιο διάστημα προκύπτει πως το 45,83% των κρουσμάτων στην Κρήτη οφείλονταν στη μετάλλαξη Δέλτα. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Βόρειο Αιγαίο ήταν 16,67%, στο Νότιο Αιγαίο 16,13% και στη Στερεά Ελλάδα το 12,50%.
Προφανώς όλα τα στοιχεία έχουν αξία αλλά εν προκειμένω σημειώνεται και από τους επιστήμονες ότι πρόκειται για δειγματοληπτικό έλεγχο που δίνει ετεροχρονισμένα την επιδημιολογική εικόνα.
Αναφορικά με την κυκλοφορία της Δέλτα στις προαναφερθείσες περιοχές της χώρας ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, κ. Δημήτρης Παρασκευής εξηγεί στο protothema.gr ότι «ενδεχομένως η Δέλτα παραμένει και επιμένει γιατί πρόκειται για περιοχές στις οποίες συντηρούνται μικρές εστίες κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο. Σε συνδυασμό και με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτές τις περιοχές η Δέλτα δίνει σταθερά κρούσματα και συνεπώς σοβαρές νοσηλείες. Με εξαίρεση την Κρήτη, οι άλλες περιοχές όπου επικρατεί ακόμη σε σημαντικό ποσοστό η μετάλλαξη Δέλτα είναι περιοχές με μικρή κινητικότητα, δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο γεωγραφικά και πληθυσμιακά κάπως απομονωμένες».
Κορωνοϊός: Εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα «βλέπει» ο Βασιλακόπουλος