Να εξηγήσει πού οφείλονται οι δεκάδες νεκροί της πανδημίας κορωνοϊού επιχειρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε σημερινή της ανακοίνωση, και υπό το βάρος των 100 και πλέον νεκρών ημερησίως που δίνουν στην Ελλάδα ευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά, η Ομοσπονδία παραθέτει «δέκα λόγους για την εκατόμβη νεκρών λόγω επιδημίας».

Τι υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ

1ος λόγος. «Η επικοινωνιακή διαχείριση της ατομικής ευθύνης». Η διασπορά του κορωνοϊού κατά την κυβέρνηση είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, υπενθυμίζοντας ότι οι πολίτες επέδειξαν αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην πλειονότητά τους με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.

2ος. «Κατάρρευση του ΕΣΥ». Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς εργαζόμενους, υπήρχε χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας να ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσωπικό και χρηματοδότηση αλλά ουδέποτε έγινε. «Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έχει αφεθεί στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών. Τα τεστ δεν συνταγογραφούνται. Ο ΕΟΔΥ άφαντος. Η διατίμηση είναι 30 ευρώ, ακριβότερη από την πραγματική τιμή. Δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και οι ασθενείς δεν παρακολουθούνται στην κοινότητα. Τα Νοσοκομεία χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ελλείψεις ακόμη και στην παροχή οξυγόνου, υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα» είναι η εικόνα του ΕΣΥ σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας κατά την ΠΟΕΔΗΝ.

3ος. «Έλλειψη κλινών ΜΕΘ». «Το 75% των ασθενών καταλήγουν σε απλές κλίνες εκτός ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι εισάγονται στις ΜΕΘ πολλές ημέρες μετά τη διασωλήνωση όταν η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Υποστελέχωση των ΜΕΘ και μάλιστα με μη εξειδικευμένο προσωπικό» καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας η ΠΟΕΔΗΝ.

4ος. «Προστασία ιδιωτικού τομέα». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι 650 απλές κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού νοσηλεύουν περιστατικά χαμηλής βαρύτητας και δεν νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ που διαθέτουν».

5ος. «Σχέδια ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας». Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί πως είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, γι’ αυτό και «έχουν στοχοποιήσει υπηρεσίες για ιδιωτικοποίηση και υγειονομικές μονάδες για κατάργηση».

6ος. «Καθηλωμένες οι δημόσιες δαπάνες υγείας». Ως ένας βασικός λόγος υπογραμμίζεται ότι «οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ παρά την πανδημία. Μακράν το χαμηλότερο από τις χώρες της Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός του έτους 2022 των νοσοκομείων κουτσουρεμένος».

7ος. «Εξάντληση του προσωπικού». «Το εναπομείναν ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό δεν είναι μηχανές να εργάζονται ακατάπαυστα δύο χρόνια χωρίς σταματημό. Υπάρχουν σε πολλές κλινικές 2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς μεταξύ αυτών και διασωληνωμένοι. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι κλπ) παρακολουθούν περιστατικά κορωνοϊού. Από ήρωες τώρα στοχοποιούνται οι υγειονομικοί» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

8ος. «Αποτυχία εμβολιαστικού προγράμματος». «Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα να εμβολιαστούν. Στοχοποίησε τους επιφυλακτικούς πολίτες προβάλλοντας την ατομική ευθύνη. Ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίθηκε στις εμβολιαστικές ανάγκες. Δεν εφαρμόσθηκαν προγράμματα εμβολιασμού πόρτα – πόρτα. Άτομα με ειδικές ανάγκες αιτούνται ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό κατ’ οίκον χωρίς ανταπόκριση» είναι μεταξύ άλλων λόγοι που η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οδήγησαν σε αυξημένο αριθμό ανοχύρωτων πολιτών και εύκολων θυμάτων του κορωνοϊού.

9ος. «Άστοχες προβλέψεις ειδικών για την επιδημία».

«Αποπροσανατολισμός των πολιτών με τις άστοχες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Το καλοκαίρι προέβλεπαν το τέλος της πανδημίας και το πληρώνουμε με εκατόμβες νεκρών και τώρα προβλέπουν ξανά το τέλος της πανδημίας με 100 θανάτους την ημέρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

10ος. «Κυβερνητική ευθύνη». «Η κυβέρνηση εδώ είναι αδιόρθωτη. Οι ΜΕΘ είναι πολυτέλεια, ανακοινώνονται απολύσεις αντί για προσλήψεις και συνεχίζονται οι αναστολές εργασίας» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοδική τάση του ιικού φορτίου των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη με 53.000 φορείς κορωνοϊού

Στις 21 Φεβρουαρίου περιμένουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax, λέει ο Θεμιστοκλέους