Δεκάδες Έλληνες ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αναμένουν να παραλάβουν κατ’ οίκον τις επόμενες ώρες τα αντιικά χάπια μολνουπιραβίρης, μετά την έγκριση των αιτημάτων τους από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Στις περίπου 36 ώρες που είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, έχουν υποβληθεί 143 αιτήσεις από γιατρούς για ισάριθμους ασθενείς με Covid-19, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία -και κατά πληροφορίες έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους.

Υπενθυμίζεται πως η αντιική θεραπεία της εταιρείας MSD (Merck στις ΗΠΑ) χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη covid που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας. Προαπαιτούμενο για τη χορήγηση είναι επίσης η θετική διάγνωση με μοριακό τεστ (PCR) ή με rapid.

Τέσσερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν αναλάβει την υλοποίηση της παράδοσης του φαρμάκου στους ασθενείς, μετά την έγκριση του αιτήματος από την Επιτροπή. Πρόκειται για φαρμακεία του Οργανισμού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη (Εύοσμος), τα Ιωάννινα και την Πάτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο δίκτυο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Ρόδο.

Ήδη, οι υπάλληλοι των φαρμακείων επικοινωνούν με τους ασθενείς για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους και να προγραμματίσουν την αποστολή των αντιικών χαπιών με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier).

Στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς υποβάλλουν τη συναίνεσή τους στη λήψη του φαρμάκου (καθώς αναμένεται η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) και εξουσιοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του φαρμάκου.

Μέχρι και νωρίς το μεσημέρι είχαν ήδη εκτελεστεί 25 συνταγές της αντιικής θεραπείας και σε άλλες 38 περιπτώσεις είχε δοθεί ηλεκτρονικά η αναγκαία συναίνεση στον ΕΟΠΥΥ για να προχωρήσει η διαδικασία ταχυμεταφοράς.

Το φάρμακο της MSD διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg και χορηγείται εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού – ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις 3 πρώτες μέρες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που υλοποιείται υπάρχει χρονικό περιθώριο 48 ωρών για την παράδοση των χαπιών στους ασθενείς, με τους αρμόδιους και όλους τους εμπλεκόμενους (γιατρούς, Επιτροπή, ΕΟΠΥΥ, φαρμακεία, υπηρεσία ταχυμεταφοράς) να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της αποστολής των χαπιών μέσα σε λίγες ώρες, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος από τη διάγνωση.

Ο θεράπων ιατρός που έχει υποβάλλει το αίτημα για την αντιική θεραπεία ενημερώνει μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για την πορεία της υγείας του ασθενή σε δύο χρονικές φάσεις. Την 28η ημέρα από τη διάγνωση, γιατρός θα πρέπει να δηλώσει εάν ο ασθενής του: 1) έχει ιαθεί, 2) έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, 3) έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ, 4) έχει καταλήξει.

Διαβάστε σήμερα:

Εμβολιασμοί στα παιδιά: Ανοίγουν 40.000 νέα ραντεβού

Το εμβόλιο της Novavax μπαίνει στη «φαρέτρα» της Ελλάδας – Πόσο αποτελεσματικό είναι απέναντι στις μεταλλάξεις

Αγωνία για τη Stealth Omicron: Φόβοι και ενδείξεις ότι συντηρεί υψηλά τον αριθμό των κρουσμάτων