Αρρυθμίες όχι μόνο στην καθημερινότητα μας έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα» που έπληξε την Αττική, την Εύβοια και αρκετά νησιά, αλλά και στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία». Ενώ οι ειδικοί σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι το χιόνι που κάλυψε τα πάντα, «σκέπασε» και τα κρούσματα του κορωνοϊού θολώντας την εικόνα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Επαναπρογραμματισμός ραντεβού

Να προγραμματίσουν εκ νέου τα ραντεβού τους για το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης Covid-19, 42.500 πολίτες σε Αττική και Εύβοια που δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω της κακοκαιρίας. Όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα εμβολιαστικά ραντεβού της Δευτέρας ανεστάλησαν από τις 15:00 μ.μ. και έπειτα περιλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας.

Η αναστολή αφορά στις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν σφοδρότερα από την κακοκαιρία και στους πολίτες εστάλη και σχετικό SMS στο κινητό τηλέφωνο που είχαν δηλώσει όταν έκλεισαν το ραντεβού. Για τον νομό Αττικής, αυτό αφορά περίπου 40.000 πολίτες και τα διαθέσιμα ραντεβού από την Τετάρτη έως την Κυριακή ξεπερνούν τις 85.000.

Στην Εύβοια, τα ραντεβού για αυτές τις δύο αυτές ημέρες αφορούν 2.500 πολίτες και τα διαθέσιμα ραντεβού από την Τετάρτη έως την Κυριακή ξεπερνούν τις 2.500. Έτσι, λοιπόν, οι πολίτες μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους εντός 48 ωρών, την ώρα που τους εξυπηρετεί.

Όσον αφορά τα παιδιατρικά εμβόλια, ήδη από την Κυριακή ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης που είχαν προγραμματιστεί για το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου και επαναπρογραμματίστηκαν για την Πέμπτη 27/1 και για την Παρασκευή 28/1 στο Μega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας».  Οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα για τη νέα ήμερα και ώρα του εμβολιασμού των παιδιών.

«Σχετικά με τα υπόλοιπα παιδιατρικά εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού έτσι ώστε να επαναπρογραμματιστούν από τους γονείς, επεξεργαζόμαστε λύση την οποία θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες», σημείωσε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.

Και συμπλήρωσε πως «σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας που ενδεχομένως παρατηρηθούν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, οι πολίτες μπορούν να ακυρώσουν το ραντεβού τους στο σύστημα και να επαναπρογραμματίσουν ένα νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες».

Σε φθίνουσα πορεία τα ραντεβού εμβολιασμού

Πτώση καταγράφουν οι εμβολιασμοί από την αρχή του Ιανουαρίου, παρά τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω νόσησης από Covid-19 και του σταθερά υψηλού αριθμού των διασωληνωμένων. Η προειδοποίηση για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από 1 Φεβρουαρίου 2022 για όσους ενήλικες δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση έως και επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, φαίνεται να μην αποδίδει.

Σύμφωνα χθεσινές ραδιοφωνικές δηλώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, «όποιος άνω των 18, ανεξαρτήτως ηλικίας δεν την έχει κάνει ουσιαστικά ακυρώνεται το πιστοποιητικό τους, οι εφαρμογές δεν θα το αναγνωρίζουν».  Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, 120.000 πολίτες είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους ή είχαν εμβολιαστεί αλλά απέμεναν 300.000 που δεν είχαν προβεί σε κάποια ενέργεια.

Από τις 29 Δεκεμβρίου 2021 που οι ημερήσιοι εμβολιασμοί είχαν ξεπεράσει τους 100.000 έκτοτε καταγράφονται αισθητά χαμηλότερα νούμερα χωρίς να αγγίζουν καν τις 90.000. Στις 19/1 έγιναν μόλις 72.656 εμβολιασμοί, στις 20/1 67.548, στις 21/1 68.074, στις 22/1 72.548, στις 23/1 27.016 και χθες Δευτέρα λόγω και της κακοκαιρίας οι εμβολιασμοί δεν ξεπέρασαν τις 43.708.

Ο χιονιάς «θολώνει» την εικόνα της επιδημίας

Σε πτωτική πορεία είναι και τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει χθες Δευτέρα μόλις 19.075 κρούσματα και 111 θανάτους το τελευταίο 24ωρο – ρεκόρ Ιανουαρίου – και 455 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας λόγω της λοίμωξης Covid-19, ενώ εκδόθηκαν και 361 εξιτήρια.

Ειδικότερα, 191 εισαγωγές έγιναν στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ 34 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Στις 455 νέες εισαγωγές περιλαμβάνονται και 9 παιδιών, εκ των οποίων επτά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγίας Σοφίας» και 2 στο «Π. & Αγ. Κυριακού». Σε ειδικές μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ) παραμένουν περισσότεροι από 1.105 ασθενείς, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ βρίσκονται 655 συμπολίτες μας και περίπου 3.800 σε απλές κλίνες.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν 30.441 νέα κρούσματα και 157 νέοι θάνατοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 952 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 9 παιδιά.

Χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξής της σχολιάζοντας την πορεία της επιδημίας είπε χαρακτηριστικά πως «τα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται. Όμως, οι σκληροί δείκτες δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί, επομένως, θα πρέπει να έχουμε συνεχή επιτήρηση και να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα από αυτό το πανδημικό κύμα».

Ερωτηθείσα για την πορεία της επιδημίας, η κυρία Γκάγκα απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξη ότι «τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Φυσικά, δεν θα φύγει ο κορωνοϊός από τη ζωή μας, θα παραμείνει πιθανότατα σαν γρίπη, όμως, δεν θα έχουμε αυτά τα πανδημικά κύματα που μας ταλαιπωρούν δύο χρόνια τώρα».

Εξίσου επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας, που παρατηρούν μεν τη φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων αλλά όχι και την αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας. Όπως εξηγούν μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr, η πορεία της επιδημίας ακολουθεί αυτή που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, δηλαδή έχει ήδη συμβεί μια μεγάλη έξαρση κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Omicron και του αυξημένου testing και τώρα έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Αύξηση έχει παρατηρηθεί και στις εισαγωγές για νοσηλεία στα νοσοκομεία ωστόσο όπως εξηγούν πλέον αυτές στο 80-90% των περιπτώσεων αφορούν κρούσματα που φέρουν τη μετάλλαξη Omicron, δηλαδή ηπιότερες περιπτώσεις που χρειάζονται κατά μέσο όρο 4-5 ημέρες νοσηλείας εν αντιθέσει με τη μετάλλαξη Δέλτα που οι ασθενείς χρειάζονταν διπλάσιο χρόνο νοσηλείας στις απλές κλίνες. Επίσης, η Omicron δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίπτωση στις διασωληνώσεις των ασθενών με Covid-19.

Αυτό ωστόσο που θολώνει το τοπίο της επιδημίας είναι το μειωμένο testing λόγω της κακοκαιρίας και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων στις πληττόμενες από την κακοκαιρία περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, χθες πραγματοποιήθηκαν μόλις 107.004 διαγνωστικά τεστ ενώ την Κυριακή είχαν πραγματοποιηθεί 187.385.

Μειωμένος θα είναι και σήμερα ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων λόγω της αναστολής λειτουργίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και της μη υποχρέωσης για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών στις περιοχές όπου τα σχολεία είναι κλειστά λόγω της κακοκαιρίας.

Οι παράγοντες αυτοί λοιπόν, όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα αλλοιώσουν την εικόνα της επιδημίας την τρέχουσα εβδομάδα μεταθέτοντας για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου την αποτύπωση της πραγματικής πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού και της επίπτωσης της κακοκαιρίας (παραμονής σε κλειστούς χώρους, συγχρωτισμός κ.λπ.) και του μειωμένου testing σε κρούσματα και νοσηλείες.