Σε μια σημαντική διαπίστωση, μέσα στον κυκεώνα της Omicron, προχώρησε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), δηλώνοντας ότι οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν την υψηλότερη θωράκιση απέναντι στην ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή.

Στην παρουσίαση του πορίσματος προέβη το CDC, ενώ οι μολύνσεις αυξάνονται με δραματικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο και την ίδια στιγμή κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι μιλούν για την ανάγκη παρασκευής ενέσιμου σκευάσμος που να στοχεύει στην κυρίαρχη μετάλλαξη.

Τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας έγιναν γνωστά ύστερα από τη διενέργεια τριών μεγάλων μελετών.

Όπως φάνηκε, οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση Pfizer ή Moderna ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν βαριά νόσηση ή και να πεθάνουν από τις επιπλοκές της Omicron.

Σε εκατομμύρια περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες και δεκάδες χιλιάδες νοσηλευόμενοι, επικεντρώθηκαν οι μελέτες του CDC.

Στη μία έρευνα εξετάστηκαν 88.000 νοσηλευόμενοι από 10 πολιτείες της Αμερικής, στο διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, τότε που η Omicron έγινε κυρίαρχη στις ΗΠΑ. Την περίοδο εκείνη διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός με αναμνηστική δόση προστατεύει έως και 90% απέναντι στο ενδεχόμενο νοσηλείας.

Στην περίπτωση εμβολιασμού με δύο δόσεις και όταν έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία, το ποσοστό θωράκισης απέναντι στην Omicron διαμορφώνεται στο 57%

Την ίδια ώρα, το CDC συστήνει σε οποιονδήποτε άνω των 12 ετών να λάβει την ενισχυτική δόση.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κρούσματα στο Άσυλο Ανιάτων της Πάτρας, στο νοσοκομείο ανεμβολίαστος τρόφιμος