Δραματική μείωση καταγράφεται στα επίπεδα της εθνικής “δεξαμενής” αίματος, με τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αλλά και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή στις κατά τόπους αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται.

Ο Ιανουάριος ανέκαθεν αποτελούσε έναν από τους δύσκολους μήνες για τη διαχείριση της αιμοδοσίας στη χώρα μας, καθώς κατά το διάστημα των εορτών η προσέλευση για αιμοδοσία ήταν -και είναι- μειωμένη, δημιουργώντας πρόβλημα στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και στη διάθεση αίματος σε όσους το χρειάζονται όπως στους πάσχοντες από μεσογειακή αιμοδοσία, στους ογκολογικούς ασθενείς και στους πολυμεταγγιζόμενους.

Το πρόβλημα εφέτος έχει επιδεινωθεί πολύ λόγω και της επιδημίας, με το πέμπτο επιδημικό κύμα που προκαλεί η μετάλλαξη Omicron να έχει αποκλείσει μεγάλο αριθμό αιμοδοτών από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων αλλά και από τις εξωνοσοκομειακές αιμοδοσίες που διοργανώνονται από τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ότι από τις 11.000 μονάδες αίματος που συλλέγονταν πριν από πέντε μήνες, τώρα η ημερήσια συλλογή πανελλαδικά δεν ξεπερνά τις 7.000 μονάδες αίματος.

Ωστόσο, οι ανάγκες παραμένουν ίδιες. “Για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανά την χώρα, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους. Αυτές τις μέρες όμως, οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, και οδηγούνται πολλές φορές ακόμα και σε αναβολές μεταγγίσεων” επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, καλώντας τους πολίτες να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους “καθώς οι ελλείψεις σε αίμα λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη μετάγγισης να κινδυνεύουν!”.

Τόσο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας όσο και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας υπενθυμίζουν πως οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων της χώρας αλλά και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να γίνεται η αιμοληψία με ασφάλεια.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διοργανώνει την πρώτη του εξόρμηση για το 2022 το Σάββατο 15 Ιανουαρίου από τις 10.00πμ έως τις 14.00μμ στο Δημαρχείο Υμηττού (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 1). Για την αποφυγή συγχρωτισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 έως 14/1 και ώρες 09.00- 15.00.