Προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της υφασμάτινης μάσκας έναντι του κορωνοϊού εκφράζουν οι γιατροί, σε μία περίοδο που η μετάλλαξη Omicron έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες, που ενδέχεται να παρέχουν μειωμένη προστασία. Αντ’ αυτού προτείνουν είτε τον συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας είτε τη χρήση μάσκας που παρέχει υψηλότερη προστασία

Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, επικαλείται λοιμωξιολόγους, που αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες, άνετες και με στυλ, είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια. Ήδη, η Mayo Clinic απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95. Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

maskes_omicron

Τα πλεονεκτήματα της ΚΝ95

Οι ΚΝ95 φέρουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι είδος πλαστικού, κάτι που τις καθιστά πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. Ως εκ τούτου, η επιπλέον επίστρωση παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας. Κι αυτό επειδή διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες.

Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο που υπάρχει στα υλικά τους, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

«Πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας»

Η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε πράγματι να μην εκτεθείτε, τότε πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας». Η Γκάντι προτείνει τις μάσκες N95, που έχουν πιστοποιηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, προτείνει τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που έχουν πιστοποιηθεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ευρώπη αντίστοιχα. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι πολίτες καλό είναι να φορούν διπλή μάσκα, ήτοι μια υφασμάτινη με πολλαπλές στρώσεις πάνω από μία χειρουργική.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά», αφού η Omicron είναι πολύ μεταδοτική, σημειώνει η επιστήμονας.

Παράλληλα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες με υψηλή ποιότητα, που φοριούνται σωστά, παρέχουν προστασία. «Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Όμως οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», αναφέρει ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Η σύγκριση αποτελεσματικότητας των μασκών

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

«Οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγους του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα παραδέχεται ότι η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν τις KN95. Όπως υποστηρίζει ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας έχει πέντε στρώσεις προστασίας και πιο καλή εφαρμογή, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την είσοδο και την έξοδο σωματιδίων. Μάλιστα, συνιστά τις συγκεκριμένες μάσκες και σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Αν δεν είναι διαθέσιμες, τότε προτείνει χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Γκρέιχαμ Σνάιντερ υποστηρίζει ότι προστατευτικά λειτουργεί κάθε μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της Omicron, καθώς και το εάν η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους μασκών. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία του αφορά στον αριθμό των πολιτών που δεν φορούν μάσκες οποιουδήποτε τύπου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πού θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή δωρεάν rapid test

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία – Πρόσληψη αναπληρωτών για αντικατάσταση εκπαιδευτικών με Covid ζητούν ΟΛΜΕ-ΔΟΕ

Στη μάχη κατά της Omicron ιδιώτες γιατροί, κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία