Διαρκώς επικαιροποιεί το Μέγαρο Μαξίμου τον σχεδιασμό του ενόψει της κορύφωσης της παραλλαγής «Omicron» στην Ελλάδα, την οποία τοποθέτησε στο διάστημα μεταξύ 19-22 Ιανουαρίου ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προσδιορίζοντας παράλληλα στα 55.000 κατά μέσο όρο τα ημερήσια κρούσματα. Βαδίζοντας χρονικά προς αυτό το ορόσημο, κάλεσμα εκ νέου στους ανεμβολίαστους πολίτες απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος τον Άη Στράτη και τη Λήμνο, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ώστε να τύχουν υψηλής προστασίας από τον κορωνοϊό το επόμενο – κρίσιμο-διάστημα.
«Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος, στο ίδιο πλαίσιο, τα στοιχεία των διασωληνωμένων πολιτών, εκ των οποίων το 86% είναι ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, «όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, όλοι, είναι Δέλτα. Δεν έχουμε ακόμα, ευτυχώς, καμία διασωλήνωση Όμικρον, καμία» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «η ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 82%».
«Αυτή την ώρα, να ακούσουμε τη φωνή και της Πολιτείας και της Εκκλησίας κι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, διότι αποδεικνύεται καθημερινώς ότι το εμβόλιο είναι το μόνο τείχος απέναντι σε αυτή τη αρρώστια» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό του μήνυμα για τον εορτασμό των Θεοφανίων και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμος. «Αυτοί που αρρωσταίνουν σήμερα εάν έχουν εμβολιαστεί περνούν πιο εύκολα, ενώ εκείνοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατακλύζουν τα νοσοκομεία και σε λίγο θα έχουμε έκρηξη στο υγειονομικό πρόβλημα της χώρας» εξήγησε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, καταλήγοντας πως «γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε, αυτή τη δύσκολη ώρα, την πανδημία και για να μπορέσουμε να πούμε ότι η σημερινή μέρα θα είναι η τελευταία που γιορτάζουμε με αυτό τον τρόπο».
Πίεση μέχρι τις 20 Γενάρη
Εκκινώντας από το «πεδίο της μάχης», δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από σήμερα και ως την ερχόμενη Δευτέρα το αργότερο θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την νόσηση περίπου 2.000 υγειονομικών από κορωνοϊό. Δεδομένης της πίεσης στα νοσοκομεία όλα της χώρας λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εκτίμησε χθες πως δεν επαρκούν οι πέντε ημέρες καραντίνας για τους υγειονομικούς, αλλά απαιτούνται τουλάχιστον 8-10 ημέρες για την επιστροφή στις θέσεις τους, μετά από μοριακό έλεγχο (PCR). «Από δω και πέρα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οι δυσκολίες θα είναι πολλές στα νοσοκομεία», περιέγραψε η κ. Παγώνη, συμπληρώνοντας πως «καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των συναδέλφων μου. Δεν ξέρουμε με τι συμπτώματα είναι ο καθένας και σε τι κλινική κατάσταση θα είναι. Υπάρχουν κάποιοι με πιο βαριά συμπτώματα και κάποιοι με πιο ελαφρά».
Στην τελική ευθεία βρίσκονται τις τελευταίες ώρες και οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, μολονότι η απόφαση για την επανεκκίνησή τους «δεν ήταν εύκολη», όπως υποστήριξε χθες ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Σε μακροσκελή ανάρτησή του, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως «η επιστήμη μας δείχνει ότι εκτός σχολείου, δηλαδή εκτός ενός αυστηρού πλαισίου τήρησης της μάσκας και των τακτικών τεστ, τα κρούσματα στους ανήλικους είναι περισσότερα», παρατηρώντας παράλληλα πως «τα πρώτα θύματα των κλειστών σχολείων είναι τα παιδιά από τις λιγότερο προνομιούχες οικογένειες». «Έτσι τα κοινωνικά και οικονομικά ρήγματα γίνονται ακόμη πιο βαθιά», κατέληξε.
Επιστροφή για τα δικαστήρια
Πριν, ωστόσο, από την επιστροφή στα σχολεία, κανονικά λειτουργούν από σήμερα και τα δικαστήρια, καθώς οι φορείς της Δικαιοσύνης έκριναν χθες ως ασφαλή την επαναλειτουργία του, τηρώντας, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και με «αυστηρό έλεγχο των εισερχομένων στους χώρους των δικαστηρίων», όπως και με την αποφυγή συνωστισμού, με χρηστή χρονική διαχείριση του πινακίου.
Ρολά στους ΟΤΑ
Στον αντίποδα, οι πρώτες δυσλειτουργίες στην καθημερινή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον ορατές στην περίπτωση των Δήμων, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, στον Πύργο, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι υπηρεσίες του δήμου, μετά τον εντοπισμό «αυξημένου αριθμού θετικών κρουσμάτων στον κορωνοϊό πολλών εργαζομένων και συγγενικών προσώπων Α’ βαθμού τα οποία έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Επιπλέον, λόγω κορωνοϊού κλειστά παρέμειναν στις αρχές της εβδ
ομάδας το ΚΕΠ στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και το Δήμο Αμαρουσίου στην Αθήνα, ώστε να πραγματοποιηθεί απολύμανση.
Σε «απόλυτη ετοιμότητα» παραμένει, ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και η ΕΛ.ΑΣ, όπου η νέα παραλλαγή «Omicron» γνωρίζει μεγάλη διασπορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια είναι 2097, εκ των οποίων 792 στη ΓΑΔΑ και 170 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι νοσηλείες στην Επικράτεια ανέρχονται σε 21. Επιπλέον, αρκετά κρούσματα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και στο προσωπικό των δημόσιων συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται σήμερα ο έκτακτος σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την κάλυψη των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.
Αλλάζουν τα πιστοποιητικά
Το «συνεχές μήνυμα» της Πολιτείας ως προς τον εμβολιασμό, αναμένεται την ίδια ώρα να εξειδικευθεί περαιτέρω, μέσα από μια σειρά νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την καλύτερη απόδοσή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «έχει ”κλειδώσει» ότι το πιστοποιητικό των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες. Αν κάποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος» προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης περιγράφοντας ως ειλημμένη την παραπάνω απόφαση, ενώ «διευρευνούμε τη δυνατότητα προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού» εμβολιασμού γνωστοποίησε χθες ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ανοίγοντας νέο παράθυρο αλλαγών. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα αφορά αποκλειστικά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν από κορωνοϊό, με δεδομένο ότι μεσολαβεί ένα διάστημα δεκατεσσάρων ημερών μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησής τους, το οποίο έχει τρίμηνη διάρκεια, επιτρέποντάς τους να κυκλοφορούν εκ νέου κανονικά.
Ειδήσεις σήμερα:
Κορωνοϊός: «Μηδενικά κρούσματα τέλος Απρίλη αν δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη», λέει ο Σαρηγιάννης
Κορωνοϊός: Ερευνητές ανακάλυψαν τι προκαλεί τη μακρά νόσο Covid και ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα
Η μετάλλαξη Omicron μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά δεν είναι ήπια, λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ