Η κυριαρχία της παραλλαγής Omicron αποτυπώνεται πλέον στο 70% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις τυχαίες δειγματοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλες περιφέρειες και ειδικότερα σε Θεσσαλία, Πάτρα, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Θεοκλής Ζαούτης, δείχνουν τον δρόμο προς την κορύφωση του επιδημικού κύματος τον Ιανουάριο, σενάριο στο οποίο συμφωνεί η πλειονότητα των ειδικών.

Ένας στους πέντε σήμερα στη χώρα έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Αυτό μαρτυρά η υψηλότατη θετικότητα στα ημερήσια τεστ του ΕΟΔΥ, 24,74%, όπως διαμορφώνεται από τα 36.246 νέα κρούσματα κατόπιν 146.476 ελέγχων κορωνοϊού. Τα 13.104 εντοπίζονται στην Αττική και τετραψήφια στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (3.856), 1.133 στην ΠΕ Αχαΐας και 1.109 στην ΠΕ Ηρακλείου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 615 διασωληνωμένους ασθενείς -84.88% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι- και 78 επιπλέον θανάτους από COVID-19, με τις απώλειες να φτάνουν μια ανάσα από τις 21.000 (20.990).

Στα νοσοκομεία εισήχθησαν 437 ασθενείς με κορωνοϊό το περασμένο 24ωρο. Η παραλλαγή Omicron επικρατεί πια και στις νέες νοσηλείες, όπως τουλάχιστον υποδεικνύει το 70% των τελευταίων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη. «Βλέπουμε σιγά-σιγά και δεδομένα για τη νοσηρότητα και θνητότητα, που και αυτή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού» ανέφερε και πρόσθεσε ότι πλέον έχει εκκινήσει η διαδικασία ελέγχου των νέων νοσηλειών για την ταυτοποίηση της νέας παραλλαγής.

Συλλοιμώξεις: Omicron και Δέλτα – Κορωνοϊός και Γρίπη

Για τις περιπτώσεις συλλοίμωξης παραλλαγής Omicron με Δέλτα (Delmicron) είτε ιού SARS-CoV-2 με τον ιό της γρίπης (Florona) που έχουν προσφάτως βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, έκανε λόγο η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Η Πρόεδρος εξήγησε πως το σύνηθες για την Ιατρική φαινόμενο των συλλοιμώξεων είναι επικίνδυνο κυρίως για ηλικιωμένους, άτομα με συννοσηρότητες και ανοσοκοκατεσταλμένους ενώ, σύμφωνα με ενημέρωση από επιστήμονες του ΕΚΠΑ, ο κίνδυνος ταυτόχρονης νόσησης αυξάνεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. «Πρέπει να συνεργαστούν επιστήμη και παγκόσμια κοινότητα, επιδεικνύοντας όμως και παγκόσμια αλληλεγγύη», ανέφερε η ίδια, μια οιωνεί υπενθύμιση για το μικρό ποσοστό εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι συλλοιμώξεις, βέβαια, αποτέλεσαν αφορμή για «μία υπενθύμιση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, έναν ιό που μπορεί να τον έχουμε σύντομα πολύ κοντά μας», όπως επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, καθώς τα κρούσματα γρίπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περισσότερα από το αναμενόμενο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και, παρά το ότι δεν έχει ακόμα απομονωθεί κάποιο στέλεχος της εποχικής γρίπης, υπενθυμίζεται η προειδοποίηση των ειδικών ότι, εφόσον εντοπιστεί ένα κρούσμα σε κάποιο κράτος του ευρωπαϊκού χώρου, είναι ζήτημα χρόνου να μεταδοθεί σε γειτονικά και άλλα κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι προ έξι ημερών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως το 30% σχεδόν των αντιγριπικών εμβολίων παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Omicron και εμβόλια – νόσηση

Με τις δύο δόσεις εμβολίου –ή μια για το Johnson&Johnson- ανεπαρκείς για την παραλλαγή Omicron, η τρίτη (αναμνηστική) δόση εμβολίου κατά της COVID-19 αποδεικνύεται μονόδρομος για την άμεση προστασία από την παραλλαγή Omicron, έστω και αν δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο διαρκεί, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου. Η προστασία κυμαίνεται από 33% σύμφωνα με μελέτες της Νότιας Αφρικής έως 55% ή και 80% κατά τις αντίστοιχες που εκπονήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία, με βρετανική έρευνα να διαπιστώνει 90% προφύλαξη από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αναφορικά με την τρίτη δόση και τους 5.783.000 δικαιούχους στη χώρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως έχει εμβολιαστεί το 62% και ένα 17% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του. Προεξάρχοντες σε ραντεβού και εμβολιασμούς είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών (91,4%) με τους κάτω των 60 να ακολουθούν (70,3%).

Η πρόεδρος κατέστησε σαφές πως η χορήγηση τρίτης δόσης σε ασυμπτωματικό φορέα του κορωνοϊού, επομένως αν κάποιος έχει ένα σύμπτωμα μόνο, όπως βήχα, και αρνητικό τεστ, δεν πρέπει να ακυρώσει το ραντεβού του.

Εντούτοις, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο ακούστηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση, σχετικά με την ασπίδα από την κυτταρική ανοσία που επιτυγχάνεται τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τη φυσική νόσηση. Μελέτες έχουν καταλήξει πως η ανταπόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού μετά από λοίμωξη ή εμβολιασμό παραμένει ισχυρή και δεν ακυρώνεται από την παραλλαγή Omicron.

«Το ενδεχόμενο αυτές οι λοιμώξεις με τον πολλαπλασιασμό του ιού, παρά τον εμβολιασμό των ατόμων, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας αποτελεί μία, θα έλεγα, ευοίωνη προοπτική, διατηρώντας βέβαια τις επιφυλάξεις μας ακόμη για πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στα ευάλωτα άτομα», ανέφερε η πρόεδρος, συστήνοντάς μας την αισιόδοξη έκφανση της εκρηκτικής διασποράς που παρατηρούμε καθημερινά και μια ίσως ένδειξη πως, η πιθανή ακόμα επαναλοίμωξη, θα είναι πολύ ελαφριά.

Έστω και αν η παραπάνω εκτίμηση δείχνει μια αχτίδα φωτός στο τούνελ της πανδημίας, είναι βέβαιο ότι το σύστημα υγείας της χώρας θα πιεστεί ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι επί του παρόντος νοσηλεύονται πάνω από 4.100 ασθενείς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Εμβολιασμένη μόνο με μία δόση η 36χρονη που γέννησε πρόωρα και «έχασε» το παιδί

Αύξηση 330% σε μία εβδομάδα στις αιτήσεις για μονοκλωνικά αντισώματα – Τα κριτήρια για την χορήγησή τους

Μετάλλαξη Omicron»: Με αυξημένα τεστ ανοίγουν τα σχολεία, το plan β για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα