*γράφει η Γεωργία Σαδανά
Σε γενική επιφυλακή βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας η αυγή του νέου έτους, καθώς ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η επέλαση της νέας παραλλαγής «Omicron» στην Ευρώπη (με περισσότερα πλέον από 100 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την ήπειρο), συναντώνται στους διαδρόμους των ελληνικών νοσοκομείων με την μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία εξακολουθεί να πιέζει ασφυκτικά τις υποδομές υγείας της χώρας. Η ιδιαίτερη, αυτή, υγειονομική συνθήκη, της ταυτόχρονης δηλαδή «δράσης» των δύο μεταλλάξεων του κορωνοϊού επί ελληνικού εδάφους έχει πολλαπλασιάσει τις ανάγκες για εντατική νοσηλεία μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κι ενώ εκτοξεύονται καθημερινά οι νέες μολύνσεις, προμηνύοντας έναν «θερμό» Γενάρη.
«Δύσκολες εβδομάδες»
Παρότι «κάποιοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως η Omicron να είναι το τελευταίο κεφάλαιο μέχρι που να γίνει πράγματι ενδημική αυτή η πανδημία», όπως επισήμανε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος το Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο ίδιος εξήγησε πως «θα έχουμε κάποιες δύσκολες εβδομάδες τώρα με την έξαρση της Omicron», αν και αυτή φαίνεται «ότι έχει χαμηλότερη νοσηρότητα», όπως τόνισε. Το γεγονός, άλλωστε, ότι τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία εμφανίζουν την παραλλαγή «Omicron» ως λιγότερο επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή σε σχέση με την μετάλλαξη «Δέλτα» αφήνει προσώρας μια νησίδα αισιοδοξίας προς τους πολίτες, οι οποίοι, ωστόσο, φαίνονται βαθιά θορυβημένοι και ανήσυχοι από την «έκρηξη» των κρουσμάτων, μέσα στις γιορτές.
Στο κατώφλι η «Omicron»
Ενδεικτικές του κοινωνικού κλίματος αποτελούν οι εικόνες από ατελείωτες ουρές έξω από φαρμακεία και τα Κέντρα Υγείας που σχηματίστηκαν και χθες -ανήμερα Πρωτοχρονιά- στις περισσότερες πόλεις της χώρας, καθώς ο πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων φέρνει μοιραία τον κορωνοϊό στο κατώφλι περισσότερων -σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα- ελληνικών σπιτιών. Παρά το γενικό συναγερμό (καθώς μόνο το τελευταίο επταήμερο πραγματοποιήθηκαν 369.750 δειγματοληπτικοί έλεγχοι), οι ημέρες της αποκλιμάκωσης της πανδημίας αργούν ακόμη στον ορίζοντα του 2022, αφού ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε χθες στο 5,98%, παραμένοντας «στο κόκκινο». Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός διασωληνωμένων ασθενών, που διαμορφώθηκε χθες στου 620, με τους επιστήμονες να αναμένουν τώρα την «μετάφραση» του πενταψήφιου αριθμού κρουσμάτων σε νέες νοσηλείες στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Έκπληξη η μεταδοτικότητα
Ήδη, «τα δύσκολα περιστατικά είναι της «Δέλτα», αυτά είναι που δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπλοκές, όμως η «Omicron» είναι πολύ μεταδοτική, και θα γεμίσει ο κόσμος με τη μεταδοτικότητα που υπάρχει» προειδοποίησε χθες η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Ευχόμαστε τα περιστατικά COVID με Omicron, που είναι πάρα πολλά, να μη φτάνουν ούτε στις απλές κλίνες ούτε στις μονάδες, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» υπογράμμισε ακόμη η κ. Παγώνη και συνέστησε να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η τρίτη δόση, αφού -κατά την εκτίμησή της – τα κρούσματα μπορεί να ξεπερνούν και τις 100.000, δεδομένου ότι «δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτική η Omicron», όπως τόνισε.
Το δύσβατο, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, τοπίο μέσα στο οποίο καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες αναδιατάσσει τις δυνάμεις της σε όλα τα μέτωπα, με το Μέγαρο Μαξίμου να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες (59 μόνο χθες), όπως και να αποσυμφωρηθούν άμεσα οι μονάδες του ΕΣΥ.
Καθ’ οδόν τα νέα φάρμακα
Στην κατεύθυνση αυτή, «αυτό το οποίο θέλουμε να παρακολουθούμε συνέχεια -και είναι και τα στοιχεία τα οποία βλέπω εγώ κάθε μέρα- είναι τώρα τους συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται: πόσοι είναι με Omicron και πόσοι είναι με Δέλτα, και αν αυτοί που είναι με Omicron όντως έχουν πιο ελαφριά συμπτώματα, όπως φαίνεται να ισχύει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αν καταλήγουν τελικά οι ασθενείς με Omicron να έχουν μικρότερη πιθανότητα να διασωληνωθούν. Εφόσον αυτό ισχύει, αυτό θα είναι μία αχτίδα αισιοδοξίας και έτσι φαίνεται να είναι» περιέγραψε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας την ίδια στιγμή πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που θα προμηθευτούν από τις πρώτες, τα καινούρια φάρμακα για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα συγκεκριμένα φάρμακα «θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και από τα μονοκλωνικά)», καθώς αυτά «φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Omicron», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Έλεγχοι και μέτρα
Στο ενδιάμεσο, 10.000 αστυνομικοί «επιστρατεύθηκαν» και κατά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιώντας «σαφάρι ελέγχων» για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς δεν έλειψαν -παρά τους αριθμούς -ρεκόρ στις νέες μολύνσεις- και τα «παρατράγουδα». Για παράδειγμα, άνδρες της ΟΠΚΕ εισέβαλαν σε γνωστό κλαμπ στο Μπουρνάζι εντοπίζοντας 400 θαμώνες που διασκέδαζαν αγνοώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ να βάλει λουκέτο στο χώρο διασκέδασης, επιβάλλοντας και διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Μόνο κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 74.048 έλεγχοι σε όλη τη χώρα, καταλήγοντας σε 8 συλλήψεις, 13 λουκέτα σε καταστήματα και 549 πρόστιμα, κυρίως για μη χρήση μάσκας.
Παράλληλα, τις νέες γραμμές άμυνας απέναντι στην πανδημία μελετούν τις ημέρες των γιορτών και οι ειδικοί, καθώς το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων σηματοδοτεί την επαναφορά των μαθητριών και των μαθητών στα σχολικά τους καθήκοντα. Μολονότι κοινή βούληση της Πολιτείας και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων (για την τελευταία τοποθετήθηκε σχετικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου) αποτελεί η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες με δια ζώσης διδασκαλία μετά τις γιορτές, δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξουν τροποποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως η είσοδος στη σχολική τάξη με rapid, αντί του self test.
Στον αντίποδα, την παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία εβδομάδα πρότεινε χθες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως «αν ανοίξουμε τα σχολεία θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, δεκαήμερο». Αιτιολογώντας την πρότασή του, «κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό… Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (η Omicron)» ανέφερε ο κ. Τζανάκης, προβλέποντας πως δεν προκύπτει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου. «Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας», κατέληξε ο ίδιος.
Διπλό κύμα, νέα μέτρα
Το διπλό κύμα της πανδημίας («Δέλτα» και «Omicron») φέρνει ταυτόχρονα αντιμέτωπους τους επιστήμονες με το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των υγειονομικών περιορισμών, παρά την πρόσφατη επικαιροποίησή τους, την προηγούμενη εβδομάδα. Σε περίπτωση, δηλαδή, που η φρενήρης πορεία των νέων κρουσμάτων φέρει τις αντοχές του ΕΣΥ σε οριακό σημείο, δεν αποκλείεται να ενταθούν οι περιορισμοί στην εστίαση, στους αθλητικούς χώρους και στα θεάματα (σε χώρους ψυχαγωγίας).