Κόντρα για τα εμβόλια με κατηγορίες πως δίνεται τροφή στους αντιεμβολιαστές ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους και του καθηγητή Ιατρικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «το εμβολιαστικό πρόγραμμα περνάει τις καλύτερές του ημέρες», τονίζοντας δε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ραντεβού για την πρώτη δόση στους άνω των 60 ετών.

 

Από πλευράς του ο κ. Κούβελας είπε ότι τα εμβόλια δεν έχουν την τελική έγκριση σημειώνοντας πως ότι «ο δισταγμός μου αφορά στην παντελή έλλειψη υποδομών για να τηρούνται τα προαπαιτούμενα για την χρήση αυτών των εμβολίων». Παράλληλα, ο κ. Κούβελας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανίας «αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει έχει μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου».

Η αναφορά αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μάριου Θεμιστοκλέους ο οποίος απάντησε λέγοντας πως υπάρχουν κανόνες στα θέματα Υγείας και το πλαίσιο της επιστήμης για την ασφάλεια των εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση δίνει τροφή στους αντιεμβολιαστές. «Ο κ. Κούβελας προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και στην δημόσια υγεία. Δεν θα κάνουμε καμία επιστημονική συζήτηση για το αν τα εμβόλια είναι ασφαλή η όχι. Αυτό το θέμα έχει λυθεί», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Προτεραιότητα στους άνω των 60
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γιατί δεν υπάρχουν ραντεβού άμεσα για την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το σύστημα αυτόματα δίνει προτεραιότητα στους άνω των 60 ετών που είναι πιο ευάλωτοι από τους νέους. Σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε ότι η τρίτη δόση φαίνεται να την καλύπτει και να δίνει μια σημαντική προστασία. «Κάνουμε την τρίτη δόση για να προστατευτούμε», είπε και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός είναι η λύση για να κερδίσουμε την πανδημία.

Τόνισε παράλληλα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πιο προωθημένο και γι’ αυτό μειώθηκε η χρονική απόσταση μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης στους τρεις μήνες. Όπως είπε πλέον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν την χρονική απόσταση των δυο δόσεων. «Ο Πρόεδρος Μακρόν κατέβασε την αναμνηστική δόση στους 4 μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, υπογράμμισε ότι αν δεν υπήρχε το εμβόλιο θα είμασταν κλεισμένοι στο σπίτι μας και τόνισε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Όπως είπε η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγάλη ανησυχία και τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η τρίτη δόση τόσο καλύτερα θα αντιμετωπιστεί η Όμικρον.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Χειροπιαστό σενάριο το τέλος της πανδημίας», λέει ο Δημόπουλος

Μετάλλαξη Omicron: Απαραίτητη η τρίτη δόση, προσφέρει έως και 86% προστασία