Τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για να τονίσει προς την αξιωματική αντιπολίτευση που έσπευσε να ερμηνεύσει πολιτικά την επιστημονική μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα πως «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε θνητότητες».

«Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Κάθε χειμώνα είχαμε στις κλινικές διασωληνωμένος εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Δεν μας πέθαιναν. Η στενότητα τότε ήταν μεγαλύτερη. Τώρα έχουμε περισσότερες κλίνες» είπε η κυρία Γκάγκα για να προσθέσει «αυτή την περίοδο που υπάρχει μεγάλη πίεση μπορεί για κάποιες ημέρες κάποιοι ασθενείς να είναι εκτός μονάδας. Οι άρρωστοι εκτός ΜΕΘ μετακινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις μονάδες. Όμως, ο κάθε άρρωστος έχει διαφορετική βαρύτητα και διαφορετική ηλικία. Άλλες εφεδρείες ενός 40αρη και άλλες ενός 90άρη. Όσοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασθενοφόρο. Αρα, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε θνητότητα».

Παράλληλα, η κυρία Γκάγκα είπε ότι σε άλλες χώρες υπήρξαν διασωληνώσεις σε γήπεδα ενώ η Γερμανία αναγκάστηκε να μεταφέρει ασθενείς σε ΜΕΘ της Ιταλίας.

«Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε δύσκολες συνθήκες» σημείωσε η ίδια για να εξηγήσει σχετικά με την στελέχωση: «στην Γερμανία που υπάρχει εξαιρετικό σύστημα προβλέπεται ένας εντατικολόγος για κάθε μονάδα ακόμα και αν η μονάδα διαθέτει 40 κρεβάτια. Εμείς έχουμε μόνο εντατικολόγους. Σε εμάς τα πρόβλημα είναι κούρασης και πίεσης. Από πλευράς κυβέρνησης κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε ανάγκες που αλλάζουν καθημερινά».

Τέλος, η Αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική ομοφωνία ως προς την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.